Деца дефилираха със своите любими животни, които отглеждат вкъщи на конкурс в Разград. Проявата беше част от програмата на фестивала „Шарената въртележка”, организиран от общината и Центъра за работа с деца по повод Международния ден на детето.
На откритата сцена пред Общинския културен център се разходиха различни животни, водени от техните стопани, и предизвикаха аплодисментите на публиката. Най-многобройни бяха кучетата от различни породи. Всеки един от участниците в конкурса сподели как се казва неговото животинче, каква порода е, как се грижи за него. Момичетата и момчетата разказаха за навиците и забавните неща, които правят със своите любимци и как никога не скучаят в тяхно присъствие. Аплодисменти събраха и котките от различни породи. Теа разказа, че нейната четиригодишна мъркаща пухкавелка е много добродушна и любвеобилна.
Братовчедите Светослав и Християн показаха своите африкански охлюви – двегодишният Джо и двумесечният Джак. Децата споделиха, че техните домашни любимци се хранят с тиквички, марули, сладък картоф, краставици. Обичат също ябълки, ягоди и дини. Освен за гигантския африкански охлюв, Светослав се грижи за папагал и рибки. Надява се родителите да му подарят и куче.
В буркан за участие в конкурса беше донесен аксолотъл, който се оказа домашният любимец – приятел на 12-годишния Даниел Стоянов. Майка му Данаила обясни, че аксолотълът може да не е особено популярен домашен любимец, но определено е уникален и интересен. „Това е недоразвит гущер, наричан е още водно чудовище. Произлиза от Мексико и вулканичните езера в близост и достига размери от около 40 см”, разказа Данаила. Тя посочи, че този вид животни се хранят с малки рибки, раци и месо. 
Организаторите изразиха радостта си от това, че има толкова много деца и възрастни, които се грижат с любов и внимание за животните. Те заявиха, че идеята на конкурса е да се стимулира положителното отношение на подрастващите към животните и да се възпитат грижи и отговорност към тях.