С тържествена церемония в самоковското село Говедарци отбелязаха Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. „Тази вечер отбелязваме патрона на нашето читалище. Преди няколко години ни хрумна идеята да го отбележим по този начин – с рецитал. Оттогава всяка година го честваме в центъра на селото, но днес церемонията ще се състои в салона на читалището заради метеорологичните условия“, каза за БТА Мария Арангелова, председател на Народно читалище „Христо Ботев – 1928“ – село Говедарци.
По думите ѝ всяка година церемонията е различна от предходната, като тази година отличителното е, че освен деца, в програмата ще се включат и техните родители. „Поканихме в програмата да участват и родителите на децата от селото и местното училище, за да може те самите да бъдат добрият пример за своите деца“, казаха още Арангелова и секретарят на читалището Спаска Костова. 
По думите им целта на днешното честване е да не бъдат забравяни националните герои и тези, които са дали живота си, за да я има днешна България, както и да помним миналото си. 
Всички участници в програмата рецитираха стихове на Христо Ботев, като част от програмата бе и постановка, показваща делото на героите в Ботевите стихове. 
Кметът на селото Лорита Христова поздрави участниците за добрата инициатива и каза за БТА, че е важно читалището, училището и кметството да работят заедно.
Церемонията завърши със заря, която озари небето над селото.