Пороен дъжд е паднал в следобедните часове в Берковица и близкото село Бързия. Наводнени са къщи по две улици в ромския квартал на Берковица „Раковица“, където е прелял отводнителен канал към река „Раковска“, съобщиха за БТА от общината в Берковица.
За около 20 минути от около 16 часа в Берковица и село Бързия са паднали 20 литра на квадратен метър дъжд. Водата е повлякла настилки от улиците, клони от дървета, камъни, предмети и дори автомобили в квартал „Раковица“ и в Бързия. За около час движението по пътя София-Монтана между Берковица и Бързия е било ограничено от полицията в едното плътно, тъй като другото е било затрупано с камъни и тиня.
Една жена е била евакуирана от спасители от дома си в квартал „Раковица“. След спирането на дъжда водата се е оттекла, но улиците все още са в кал. В момента 15 спасители от три екипа на пожарната от Монтана и Берковица отводняват с 10 помпи мазета и приземни етажи на къщи в квартал „Раковица“, а по-късно ще започне и отводняването в село Бързия.
Общинският щаб за действия при бедствия и аварии в Берковица е взел решение в общината да бъде обявено частично бедствено положение.  В момента се прави оглед на щетите и колко настилки са отнесени от улиците, уточниха от местната администрация.