Португалския писател Фредерико Педрейра, носител на Европейската награда за литература (2021) пристига в София за среща с българската публика и за представяне на романа си „Урокът на лунатика“, съобщават издателите от „Колибри“. Събитието е на 16 юни в Casa Libri.
„Урокът на лунатика“ е от жанра автофикция, в който с майсторски усет за преплитането между художествената измислица и личните спомени авторът се завръща към годините на ранното си детство и на обучението си във Великобритания, разказват издателите. По думите им книгата е написана на образен, метафоричен език с извънредно богата лексика и ще достави удоволствие както на „редовия“ читател, така и на изкушения любител на литературата. 
СЮЖЕТЪТ
От първо лице, единствено число, от името на „лунатика“, както сам се нарича, Педрейра странства из стаите на „зелената къща“ на любимите си, ала необратимо остаряващи баба и дядо, по плажовете от незабравимите летни ваканции за ръка със свидни лели, на презокеански пътешествия с непрестанно очакваната майка стюардеса и на семейни почивки с угрижения баща, из коридорите на познанието в Роял Холоуей в Лондон и из салоните за тържествените семейни чествания. Всички тези места не са ограничени в своите физически измерения, те са и самите хора, и просто мирис, и само вкус, те са чувства и усещания, и до едно са места на паметта.
Фредерико Педрейра е роден през 1983 г. Той е писател, журналист и преводач. Завършва висшето си образование в сферата на хуманитаристиката, в Португалия и Великобритания, и защитава докторска дисертация по теория на литературата в Лисабонския университет. Автор е на десетина книги. Носител е на португалските литературни награди „Вашко Граса Моура“ и „Еса де Кейрош“. През 2021 г. излиза романът му „Урокът на лунатика“, с който печели Наградата за литература на Европейския съюз.