В Самоков приключи обучението по предприемачество по програма "Бизнес академия за стартиращи предприемачи" (BASE). Обучението се провеждаше в конферентната зала на хотел "Арена Самоков". То бе организирано от Индустриален клъстер "Средногорие" в партньорство с Община Самоков, съвместно с Фондация "Америка за България", каза пред БТА програмният директор в Индустриален клъстер "Средногорие" Десислава Чалъмова.
Тя добави, че това е бил тридесетият сезон на академията за бъдещи предприемачи, като в него от община Самоков са се обучавали двадесет и четири участници, а осемнайсет от тях успешно са представили своите проекти.
Идеите на участниците включваха фотоателие "Лукич", Арт ателие за керамика, кабинет за ирисова диагностика, модни дрехи, изтъкани от древни символи и цветове, носещи добавена стойност на своите притежатели, уникален испански ресторант със средиземноморска кухня в село Говедарци, уеб-базирана платформа "Домашен майстор", интернет магазин, фирма за извършване на измерване на факторите на работната среда, зелен фитнес център и други, каза още Чалъмова.
По думите й всички представени бизнес идеи имат своя потенциал за успешно развитие, а пет от тях са специално отличени. Журито селектира две първи места с парични награди на стойност от по 3000 лева, които отидоха при Камелия Савова за бизнес идеята "Арт работилница за занимания с глина за малки и големи" за закупуването на преносимо грънчарско колело и при Евелина Спасова за закупуване на оборудване за нуждите на детски център "Космос".
Втора награда от 2000 лева получи Димитър Цинцарски с идейния си проект за 3D-проектиране и производство на детайли от композитни материали, като сумата ще бъде използвана за подпомагане закупуването на технологично оборудване. Журито присъди и две трети награди от по 1000 лева на Мария Околска и Георги Стоилов от ученическа фирма "Арие" ООД, за производство на натурални козметични продукти и на Арт студио "Лукич" от село Говедарци за предоставяне на професионални фотографски услуги и занимания с деца.
БТА припомня, че обучението в Самоков започна на 28 февруари тази година.