Стъпването на първия човек на луната може в момента да изглежда като гигантски скок в развитието на човечеството, но ако плановете на Стивън Хокинг за изследването на Космоса се окажат верни, то това със сигурност ще изглежда като една мъничка първа стъпка, пише "Дейли мейл".
В рамките на участие в програмата "На живо от Космоса" прочутият британски астрофизик, който е един от 10-те гении на нашето време, заяви, че хората ще обитават Луната след 50 години, а до 2100 година ще има човешки селища на Марс.
Според Хокинг, ако хората не успеят да колонизират други планети, са изправени пред неизбежно изчезване, тъй като ще има прекалено много хора на Земята.
"Нашата планета е един стар свят, заплашен от непрестанно увеличаващото се население и изчерпването на ресурсите. Трябва да отчитаме тези заплахи и да сме готови с план "Б", посочва 72-годишният Хокинг.
"За да оцелее нашият вид в следващите сто години, е задължително да пътуваме в безкрайността на пространството, за да колонизираме нови светове в Космоса", смята ученият.
Според него, ако следваме този път, няма съмнение, че това столетие ще остане в историята на човечеството като истинска космическа епоха.
Хокинг изказа тезите си по време на предаването "На живо от Космоса", където астронавти от Международната космическа станция (МКС) също се включиха в реално време.
МКС е третият най-светъл обект на нощното небе – след Слънцето и Луната, и при добра видимост може да бъде наблюдаван от Земята като малка светлинка.
Това не е първото изявление на Стивън Хокинг, в което той изказва опасенията си, че човечеството е застрашено от изчезване и трябва да намери нови планети за живот.
"Човечеството няма да оцелее и 1000 години, ако не намери ново местообитание - отвъд пределите на "крехката" ни планета", заяви Хокинг през 2013 по време на лекция в един от медицинските центрове на Лос Анджелис.
"Трябва само да се разбере как функционира Вселената и тя ще може да бъде контролирана" – заяви ученият. И посъветва:

"Трябва да гледаме към звездите, а не под краката си. Бъдете любознателни."