На церемония в Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров" в Шумен днес бяха връчени наградите на отличените в конкурса "Индустрията в моя регион", в който участваха 92-ма ученици от първи до 12 клас, предимно от града и областта. Той се организира за четвърти път от Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ), Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ), с финансовата подкрепа на "Алкомет" АД. Патрон на конкурса бе кметът на община Шумен Любомир Христов.
Участниците в конкурса "Индустрията в моя регион" бяха разпределени в три възрастови групи - от пети до осми клас и от девети до дванадесети клас, които писаха есе по темата, а ученици от първи до четвърти клас се включиха с близо 60 рисунки.
Кметът на Шумен Любомир Христов връчи наградите на отличените в съпътстващия конкурс - за рисунка - на тема "Градът на моето детство". Във възрастова група за ученици от пети до осми клас за есе на тема "Металите - за дигитална и "зелена" планета“ бяха отличени творбите на шестима ученици. Мажоритарният собственик на "Алкомет" АД Фикрет Индже, който е и почетен гражданин на Шумен, награди авторите на отличените есета във възрастовата група девети-12 клас.
"Радвам се, че този конкурс стана традиция. Той помага изключително много на бизнеса, както и на вас, участниците - да се ориентирате, да добиете представа за професиите. Искам да ви поздравя всички, независимо от това кой е отличен“, каза на церемонията Христов. Той отбеляза, че с неговия екип е успял да развие икономиката на Шумен. "Това което изградихме в Индустриалния парк в града, с инвеститорите, е нещо с което можем да се гордеем. Точно преди две седмици открихме изключително модерно предприятие, което има в производството си космически технологии, което може да ни радва и да се гордеем. Аз вярвам, че точно вие ще помогнете това, което ние започнахме да го реализирате и развиете в бъдеще", каза още Христов.
В отговор на въпрос на репортер на БТА той не пожела да каже за какво производство и кое предприятие има в предвид с аргумента, че няма разрешение за това от фирмата, но се ангажира новите инвеститори в Индустриалния парк в Шумен да бъдат представени на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в града. 
Гледайки на участниците в конкурса "аз вярвам по-силно в нашето бъдеще. Много ви благодаря за участието, желая ви успех и още нещо - не забравяйте и пренебрегвайте металургията", заяви на церемонията Фикрет Индже.
Участниците и техните творби бяха оценявани от жури от Химикотехнологичния и металургичен университет в София, с председател доц. д-р Розина Йорданова. При подбора на рисунките то е подпомогнато от художника Пантелей Янков, бе съобщено на церемонията. На нея днес официални гости бяха кметът Любомир Христов, Фикрет Индже, представители на ХТМУ и БАМИ. 
Както БТА информира, "Алкомет" стана инвеститор на годината - 2022 г. "Алкомет" АД, чийто завод е в Шумен, е най-големият български производител на алуминиеви валцови и пресови продукти. Компанията предлага широка гама от алуминиеви полуфабрикати – домакинско, обмазано, техническо и опаковачно фолио, финсток, алуминиеви листи и ленти, стандартни и профили по чертеж на клиента. Около 95 процента от продукцията се изнася основно в Европа и Съединените американски щати. Фирмата непрекъснато инвестира в нови технологии и усъвършенстване на вече съществуващите мощности, за да посрещне високите изисквания на клиентите си и за да разшири пазарните си позиции, припомниха на БТА от компанията.