Единадесетата международна изложба на малки графики “Минипринт Казанлък” ще бъде открита днес във филиала на местната Художествена галерия къща музей “Ненко Балкански”. Това съобщават от пресцентъра на местната администрация. 
Експозицията ще представи 148 художници от 35 страни в Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка и Австралия. Творците, които участват за пръв път във формата, са 48. Най-многобройни тази година са участията от Полша, Япония и Канада, посочват още от администрацията. Като “най-екзотични” организаторите определят творците от Тайланд, Индонезия, Нова Зеландия и Мексико. В изложбата са представени 420 графики в малък формат, като 280 са в класически техники, а 140 – в експериментални. 
По време на откриването основателят на “Минипринт Казанлък” Петър Бояджиев ще обяви имената на наградените художници. Те ще бъдат избрани от международно жури в състав Беа Ван дер Хейден от Холандия, Марек Грзиб от Полша и Петър Бояджиев от Казанлък.
“Минипринт Казанлък” е традиционна проява в културния календар на града, която дава пространство за изява на различни техники на малката графика и спомага за диалога между различни творчески подходи. Тя превръща Казанлък в световна столица на графиката и благодарение на нея хиляди хора по целия свят чуват името на Града на розите, посочват още от общинския пресцентър. 
Събитието е част от програмата на юбилейния 120-и Празник на розата в Казанлък, чиято кулминация е на 2, 3 и 4 юни.