С десетки събития София празнува Деня на детето, съобщават от Столичната община.
Театър, музика, книжни ателиета и много игри подарява Столичната община на децата. Забавленията за тях ще продължат и през почивните дни.
"1-ви юни от приказките" ще празнуват децата от 10:00 ч. до 17:00 ч. с вокално-театрална формация „Врабчетата" и детски хор „Пим-Пам" на спортния комплекс "Амик Спорт" (зад зала „Арена"). В програмата са включени концерт на талантливи деца от столичните 119 Средно училище и 81 Средно училище, интерактивен танцов спектакъл „Браво, деца!", четене на детски приказки с актьорите Петко Венелинов, Живко Джуранов и писателката Ралица Найденова, „Джаз за деца с Венци Благоев", уъркшоп с художничката Мира Мирославова, въздушна акробатика с Pole Dance Bulgaria, обучение по Първа помощ за деца с Лазар Радков и много забавления.
Кукленото представление „Косе Босе" ще представи Столичният куклен театър на Лятната естрада в Борисовата градина от 17:30 ч. При лошо време то ще се премести в салона на театъра на ул „Ген. Гурко" №14.
Детски празник на площад „Славейков" организира Столичната библиотека. Началото е в 10:30 часа с музикално-анимационна програма за най-малките, следват „Часът на приказката", SТЕM игри и корейски занимателни детски игри, тебеширено парти, арт ателие и филмов следобед, изложба с емблематични детски издания. Театър "Възраждане" ще представи театър на открито - децата ще могат да гледат представлението „Червената шапчица". Празничната програма ще завърши в 18:00 ч. с концерт на ученици от класовете по цигулка на Националното музикално училище „Любомир Пипков" в мраморното фоайе на библиотеката. Всички желаещи деца до 14 години ще получат едногодишни карти за библиотеката, както и подаръци - детски книжки. В "Детството през социализма" ще могат да надникнат деца и родители с изложбата на Регионален исторически музей - София, която ще бъде открита на 1 юни в 17:30 часа в сградата на музея на пл. "Бански" №1. „Детството през социализма" разглежда периода 1944 – 1989 г. през призмата на случващото се в света на децата. Тяхното ежедневие, наред с игрите, съдържа и порядки в съгласие с официалната политика, вменявани постепенно с всяка изминала година. Държавната философия за отглеждането и възпитанието на децата включва редица промени на фона на епохата до 1944 г. Нововъведени са редица граждански ритуали. Процесите са илюстрирани с автентични удостоверения, отличия, медальони, давани на семействата по различни поводи. Периодът от пребиваването на децата в детската градина и училището е визуализиран посредством играчки, настолни игри, печатни издания, учебни пособия, униформи. Част от предметите са разположени в импровизирана класна стая.Детски книжни партита, работилница за писма, срещи с писатели и художници, ателие за създаване на комикси и много други забавни занимания включва програмата на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи в парка пред НДК.
Лабиринти, пъзели, творческа работилница, посветена на птиците, ателиета и забавления, „отвеждащи" децата за морското дъно, както и пътешествия в космоса в Планетариума на „Музейко" очакват децата през целия ден в научно-образователен детски център. Програмата за празника на „Музейко" продължава и на 4 юни (неделя), когато децата ще се пренесат в българската база на остров Ливингстън и ще разберат какво е транспортирал български изследователски кораб там. Ще се отвори първата страница на науката, която българските полярни изследователи създават, изследвайки Антарктида, за която ще разказват специално поканените лектори. Специално заснет поздрав ще получат младите полярници в "Музейко" от проф. Христо Пимпирев - доайен на българската антарктическа програма, директор на Националния център за полярни изследвания и Председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт. Всичко интересно за ежедневието на остров Ливингстън ще разкаже Йордан Йорданов, дългогодишен командир на българската база на Антарктида, а гл. ас. д-р Дочо Дочев - геолог, палеонтолог, участник в три експедиции до Антарктика, ще покаже част от откритията си. Срещите ще се проведат от 11:00 ч. до 12:00 ч. и от 13:30 ч. до 14:30 ч.
На 3 юни (събота) пред Народен театър "Иван Вазов" и в Градската градина на София "Детски панаир" ще предложи над 40 културно-образователни инициативи за деца. Всички инициативи в програмата на "Детски панаир" са със свободен вход за децата. Работилниците ще се провеждат от 11:00 ч. до 19:00 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии. Тази година основна тема на "Детски панаир" ще бъде културно-историческото наследство, разработена под формата на ателиета, посветени на духовните и материални съкровища на България. Ще има тематични ателиета за рисуване на ритони, за изработване на римски мозайки, писане на глаголица и рисуване на средновековни заглавни букви, народни костюми и кукерски маски и т.н.
За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници: по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, сапунената работилница, грънчарство, детски играчки, макиаж и т.н. На сцената пред Народния театър ще има атрактивна детска програма – музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. На истинска пожарна кола ще могат да се качат малчуганите и ще влязат в ролята на пожарникари.
Още десетки събития в празничния ден организират за децата районните администрации и общинските културни институти. Информация за инициативите е публикувана на страницата за култура на Столичната община „Арт София".