Проведена е обществена поръчка за осигуряване на водни спасители на осем плажа в три общини във Варненско, каза за БТА областният управител Марио Смърков. По думите му в началото на годината неохраняемите ивици в региона са били общо 27. По-късно министерството на туризма е провело търгове за отдаването им под наем или на концесия. В резултат обществената поръчка, обявена от областната управа във Варна, е била за осем плажа в общините Варна, Долни чифлик и Бяла. На тях ще бъдат открити постове с по поне двама спасители, чието работно време ще бъде от 8 до 18 часа, допълни Смърков.
В община Варна областната управа ще се погрижи за сигурността на посетителите на плажовете "Чайка Централен 2", "Офицерски", "Галата Изток", "Фичоза Север", "Фичоза" и "Хижа Черноморец", в Долни чифлик - за плаж "Шкорпиловци Север", а в Бяла - за "Карадере".
Тъй като част от проведените от министерството търгове се оказаха неуспешни, неохраняеми остават и плажове в Камчия, община Аврен, допълни Смърков. По думите му за шестте ивици там ще бъде обявена нова обществена поръчка.
Спасителите на осемте плажа в общините Варна, Долни чифлик и Бяла би трябвало да започнат работа в средата на юни, каза още областният управител. Те ще работят до средата на месец септември. В Камчия спасителите има шанс да започнат работа в средата на юли.
Междувременно областният управител е разпоредил на кметовете на крайморските общини да сложат предупредителни табели на всички неохраняеми плажове. Смърков уточни, че средствата за заплатите на спасителите се осигуряват по закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Той изрази надежда, че част от тях ще може да бъде заделена и за почистването на плажовете.