Представители на различни организации - Коалиция „Вън от ЕС и НАТО“, ПП "МИР" и „Брод“, протестират пред парламента с искане вторият мандат за съставяне на правителство да бъде върнат неизпълнен. Събитието беше обявено в социалните мрежи като „протест за суверенитет и законност в България“.
„Протестираме срещу сватбата между „Продължаваме промяната“, тъй наречената коалиция „Парапет“, и ГЕРБ“, коментира за БТА Тихомир Василев, граждански активист, участник в протеста. „Този мандат е опорочен и той е нелегитимен. Те с тези 7 процента, които обявиха на това тяхно партийно събрание, няма как да са втора политическа сила, т.е. те са втори по нечестен начин“, допълни той. Няма как началници на службите да бъдат одобрявани - защото навсякъде казват съгласувани, Асен Василев казва одобрявани - от чужди посолства, заяви още Тихомир Василев.
На 29 май президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател на „Продължаваме промяната – Демократична България“ акад. Николай Денков.