Танцьори от 14 формации от България, Исландия, Киргизстан, Словения и Северна Македония ще излязат на сцената на фолклорния фестивал „Монтана 2023“, който е част от проявите за празника на града „Свети Дух“, съобщиха от местната администрация.
Фестивалът ще бъде открит на 4 юни, като през първата  вечер всеки от гостуващите от чужбина ансамбли ще представи кратка програма. В следващите четири дни всеки от тях ще има и самостоятелен концерт, а изпълненията ще се редуват с тези на танцови ансамбли от Монтана.
За първи път публиката в Монтана ще види народни танци от Исландия и Киргизстан. Те ще бъдат представени от танцова група „Спорид“ от град Боргарфьордур – Исландия и Фолклорна танцово-музикална група „Онор-Кенчи“, „Агама“, „Аийм-Ене“ от град Бишкек в Казахстан. За шести път в Монтана ще гостува Фолклорният ансамбъл към Културно дружество „Таше Милошевски“ от град Ресен – Северна Македония. Фолклорна танцова група „Клуб на оптимистичните фолклористи“ от Любляна в Словения ще покаже хореографии от всичките седем региона на своята страна.
Красотата и богатството на българския фолклор ще покажат танцовите трупи от Монтана – Представителен танцов ансамбъл „Младост“ и певческа група „Пъстренец Jr.“ към Общински младежки дом, Представителен танцов ансамбъл „Пъстрина“ и народен хор „Пъстренец“ към НЧ „Разум 1883“, Танцов ансамбъл „Северняци“ към ЦПЛР - ОДК „Ние, врабчетата“,  Фолклорен танцов състав „Ситница“, Танцов състав „Радост“ и Ромски танцов състав „Огоста“ към НЧ „Звезда 2007“.
Международният фолклорен фестивал се провежда в Монтана от 2006 година. Досега в него са участвали 70 танцови състава от 35 страни от Европа, Азия и Африка.