Общински преглед на мажоретките състави се провежда във Враца. Инициативата е част от официалната програма на „Ботеви дни 2023“. Участват 21 състава с общо 265 деца. 15 състава от всички детски градини, пет ученически групи и новото попълнение тази година – един мажоретен състав от Детска ясла №2. За пръв път в прегледа се включва и група от Начално училище „Иван Вазов“ 
Прегледът се провежда на централния площад „Христо Ботев“, като преди това всички участници направиха дефиле по централния булевард, предвождани от духов оркестър и кметския екип.  В обръщението си към участниците кметът Калин Каменов пожела на всички да се забавляват. Първото изпълнение бе на най-малките мажоретки, които въпреки своята невръстна възраст от 2-3 години демонстрираха добър синхрон. Освен отделни изпълнения представителните групи от детските градини бяха подготвили и общ танц, в който се включиха 180 деца.
За всички участници ще има награди, грамоти и купи. „Това е едно от най-хубавите събития в програмата на Ботевите тържества. Неслучайно с идването на децата и слънцето изгря“, коментира зам.-кметът Петя Долапчиева.