Разширяване на подкрепата за бежанците от Украйна, задълбочаване на възможностите за сътрудничество и улесняване координацията между институциите са част от целите, заложени в меморандума, който Община Пловдив сключи с представителството на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България (ВКБООН). Под документа подписите си положиха Стефан Стоянов, заместник-кмет по образованието и бизнес развитие и Седа Кузуджу, представител на ВКБООН в България, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. 
В края на ноември миналата година представители на международната организация посетиха Пловдив, за да се запознаят отблизо с модела за интеграция, който се прилага в града. Още преди два месеца казах на заместник-кмета Стефан Стоянов, че моделът ви за интеграция, който ангажира институциите, бизнеса и общността, трябва да бъде изследван и показван по света, посочи Кузуджу. По думите ѝ чрез меморандума организацията на ООН предоставя и цялата си експертиза и опит, които е натрупала в годините. Кузуджу коментира, че 74 на сто от бежанците са жени и деца, което поставя образованието като един от най-важните елементи на успешната интеграция. Меморандумът ще позволи да бъде начертан план за действие за подпомагането на цялата общност, както и отваряне на фондовете на организацията към всички нейни ресурси при необходимост. Стана ясно и че ВКБООН вече са поели част от разходите по някои административни дейности в бежанския център в Пловдив "Втори дом". Разходите за топлофициране, храна, ток и вода се подпомагат от Община Пловдив.
Стефан Стоянов припомни, че Пловдив беше първият град в страната, който намери решение на бежанската криза последвала от войната в Украйна. Заедно с Наталия Елис и нейната фондация бяха създадени поредица от програми. Създадени бяха и три буферни центъра за деца, а в момента се подготвя и четвърти, които са с капацитет общо 100 деца, каза Стоянов. По думите му бившата белодробна болница, днес "Втори дом", е не само временно място за настаняване, а център за доброволчество. Оттам вече са преминали над 500 бежанци, а по неофициални данни в областта те наброяват над 10 хиляди. Заместник-кметът коментира и съвместната работа с Министерството на образованието (МОН) и адаптирането на образователната система към нуждите на украинските деца. По данни на ресор „Образование“ 400 от тях вече се ангажирани в българската образователна система, има и учащи се и във висшите учебни заведения в града.
„Всяка седмица пристигат нови семейства. Напоследък има и нова тенденция на бежанци, които не идват директно от Украйна, а от Дания, Чехия и Полша. Те са научили за Пловдив и условията, които предлага на майките и децата и предпочитат да се настанят при нас“, разказа Наталия Елис. Тя посочи, че се увеличава и броят на етническите българи, живеещи до момента в Украйна, които получават гражданство и се местят окончателно в страната ни. По думите й близо 20 хил. души са станали български граждани.