Временна пясъчна дига е изградена в най-ниската част край река Янтра във Велико Търново, съобщиха от общинската администрация. Причината е повишаване на нивото на реката , причинено от обилните дъждове.
Както БТА съобщи, през последното денонощие количеството на валежите във Великотърновско е било между 40 и 65 литра на квадратен метър. Около 5,20 метра се задържа нивото на р. Янтра във Велико Търново през последните два часа. Повишаване няма, но превантивно екипите на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" изградиха временна пясъчна дига в най-ниската част на улица "Крайбрежна", уточниха от общината.
Високите води идват от участъците на река Янтра в района на Габрово. Там вече се отчита спад на речното ниво, до няколко часа се очаква понижаване и по течението във Велико Търново.
До 5,50 м се беше вдигнала р. Янтра в града около 11:00 ч. сутринта. 5,40 м бе нивото към 13:00 часа. Кметът Даниел Панов е на място в кварталите "Асенов" и "Света гора", където са най-ниските точки и критични участъци. На терен е и заместник-кметът проф. Георги Камарашев, който координира екипите, следящи участъците около мостовете за натрупването на наноси от клони и отпадъци, които реката влачи. Предстои разчистването на дървени трупи, останали под моста в кв. "Света гора". Кметовете на населените места също ще наблюдават притоците на реката и ако има затлачване под даден мост, ще сигнализират, за да бъде изпратена техника.