Многонационалното учение „Scorpion Legacy - 2023“ започна на учебен полигон „Смърдан“ в Румъния. Това съобщиха от българското Министерство на отбраната.
Учението е част от поредица многонационални учения „Defender - 2023“, а темата е „Провеждане на настъпателна операция в отговор на криза с висока интензивност“.
В него от българска страна участва механизиран взвод от 35 военнослужещи, включен в състава на Многонационална бригада „Югоизток”, с девет специализирани бойни машини. Взводът е от състава на 38-и механизиран батальон от 2-а Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора. Негов командир е капитан Николай Гарев.
В „Scorpion Legacy - 2023“ участват и военни формирования от Румъния, САЩ, Португалия, Белгия, Италия, Северна Македония и Полша.
До 9 юни на учебни полигони „Смърдан” и „Бордушани” в Румъния ще се проведат ротни тактически учения и тактически учения с бойна стрелба.
Около 10 000 военни от над 10 съюзнически страни от НАТО участват в многонационалното военно учение „SABER GUARDIAN 23", което започна вчера в Румъния, съобщиха румънските медии.