Районният съд в Лом осъди на 19 месеца затвор ефективно Б.М.Т. (45г.) от село Сталийска махала, който бил заловен за втори път да шофира автомобил след употреба на алкохол, съобщиха от Съдебната палата в крайдунавския град.
На 7 май 2023 година Б.М.Т. бил спрян от патрул на пътна полиция в село Аспарухово и проверка с дрегер и кръвна проба в лаборатория установили, че е седнал зад волана с концентрация на алкохол в кръвта от 2,19 промила при пределно допустима норма от 0,5 промила. Нарушението било извършено в момент, в който Б.М.Т. бил в изпитателен срок на друга присъда, произнесена от Районния съд в Оряхово за същото нещо – управление на автомобил след употреба на алкохол. За настоящото нарушение Б.М.Т. бил осъден на 10 месеца затвор, като била прибавена и присъдата за предишното от 9 месеца и така той получил ефективна присъда от 19 месеца.
Присъдата е окончателна и не подлежи на жалба или протест, уточниха от Съдебната палата в Лом.
По-рано днес от МВР оповестиха междинните резултати от специализираната полицейска операция за спазване на Закона за движение по пътищата. Според данните за ден са установени 19 водачи, шофирали след употреба на алкохол, и десет – под въздействието на наркотици.