Варненският окръжен съд призна за виновен 26-годишен германски гражданин, че умишлено е убил свой сънародник в курорта „Златни пясъци“, и му наложи присъда от 17 години лишаване от свобода, която да изтърпи при първоначален строг режим, съобщиха днес от пресслужбата на съда. Младият мъж се е възползвал от правото си да поиска съкратено съдебно следствие при разглеждане на делото.
БТА припомня, че престъплението бе извършено на 10 август 2021 година. Разследването показа, че обвиняемият и жертвата са пристигнали у нас на 30 юли за почивка и са били в обща компания. На 9 август групата се събрала в една от хотелските стаи, където всички употребили много алкохол. После излезли. Подсъдимият и жертвата (33 г.)  се върнали заедно в наетия апартамент в ранните часове на 10 август, но били много шумни и им е направена забележка. Около 5 часа сутринта двамата отново напуснали хотела, а от записи от видеокамери в района се вижда как младият мъж удря приятеля си и го рита. После го оставя на паркинга пред хотела. Тялото е намерено от румънски турист, който извикал полиция.
Подсъдимият е многократно осъждан в родината си – за принуда, за управление на автомобил без шофьорска книжка, палеж и контрабанда на оръжие. При произнасянето на присъдата днес той е поискал да изтърпи наказанието си в Германия.
Решението на Окръжния съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Варна.