Общо 52 719 четвъртокласници се явиха днес на националното външно оценяване по математика, съобщиха за БТА от пресцентъра на Министерството на образованието и науката в отговор на запитване за броя на учениците от четвърти клас, които са участвали в днешния изпит по математика.
Както и в предишни години, тестът по математика бе от 25 задачи, от които 18 с избираем отговор, пет с кратък свободен отговор, една задача с разширен свободен отговор и една текстова задача с три подусловия.
Ключът с верните отговори на националното външно оценяване по математика за четвърти клас е публикуван в сайта на МОН: https://mon.bg/upload/35920/nvo_4klas_math_30052023.pdf
Вчера се състоя националното външно оценяване по български език и литература в четвърти клас. На него четвъртокласниците писаха за обичта и доверието - на тези ценности беше посветена задачата за четене с разбиране по откъс от детска книжка. И тази година тестът по български език и литература включваше диктовка, записана на аудиофайл, езикови задачи с избираем отговор, текст за четене с разбиране и тестови задачи към него, както и речева задача с творчески характер, изискваща свободен отговор. 
Изпитите в четвърти клас започваха в 10:00 ч., а учениците трябваше да са по местата си в залата не по-късно от 9:45 ч. Те трябваше да пишат с химикалка с черен цвят, а на изпита по математика можеха да използват линия, пергел и триъгълник.
Оценките от националното външно оценяване в края на четвърти клас са в точки и се вписват в удостоверението за завършен начален етап на основното образование. Максималният брой точки на всеки изпит е 100.
Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни.