Предстои междинна обработка на зелените площи срещу кърлежи в столицата, съобщи за БТА заместник-кметът по екология Десислава Билева по повод твърдение на общинските съветници от ВМРО в Столичния общински съвет, че "има бум на кърлежи в София заради неокосената трева".
Няма бум на кърлежите в София. Много по-тежка беше ситуацията през предишните години, посочи Билева. Тя обясни, че Регионалната здравна инспекция (РЗИ) е дала по-рано предписание на Столичната община за обработка срещу кърлежи, тъй като зимата беше суха. За първи път през тази година направихме обработките от 23 март до 20 април. Тоест обработките срещу кърлежи бяха направени по-рано, преди косенето, обясни Билева. Тя каза, че по принцип практиката е да се коси през пролетта и есента.
След направен извънреден мониторинг на Столичната община съвместно с РЗИ взехме решение за междинно пръскане срещу кърлежи, информира зам.-кметът. Тя подчерта, че дъждът е важен фактор при обработките, тъй като 24 след тях трябва да е сухо, за да има ефект. Прогнозата е да вали и през тази седмица, но щом спре, най-вероятно още следващата седмица ще направим извънредна обработка, увери Билева.
Що се отнася до косенето тя каза, че районните администрации спазват графика за косене. Район "Младост", вторият по големина в София след "Люлин" се справя много добре и изпълнява графика, каза Билева. Тя призова собствениците на частни имоти там, каквито има много, също да извършат дейностите по косене.  В "Триадица" също има много частни имоти в района на Южния парк, ул. "Бяла черква" и ул. "Козяк". От днес екип на Столичната община започва да помага на район "Красно село", тъй като първото косене там е изпуснато, каза още Билева.