Отборът на Основно училище (ОУ) "Кирил и Методий" в Силистра спечели първото място в областното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации", проведено днес в Силистра, съобщиха от Областната дирекция на МВР.
Организатор на проявата е Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" РДПБЗН в Силистра в партньорство с Областния съвет на Българския Червен кръст и Регионалното управление на образованието. В надпреварата са участвали и представителни отбори на Средно училище (СУ) „Христо Ботев“ – Тутракан,  ОУ „Христо Смирненски“ – Дулово, ОУ „Христо Ботев“ – Алфатар и СУ „Васил Левски“ – Главиница - първенци на общинско ниво.
Според регламента, в първия състезателен етап учениците решаваха тест за проверка на знанията за поведение и действие при бедствия, пожари и извънредни ситуации. След това демонстрираха умения, преминавайки последователно през пет учебни центъра, където изпълниха конкретни задачи за действия при земетресение, наводнение, замърсяване с амоняк, хлор и въглероден окис, радиоактивно замърсяване, пожар, първа долекарска помощ и индивидуални средства за защита. 
Грамоти на всички отбори връчи директорът на РДПБЗН-Силистра комисар Евлоги Стамов и поздрави участниците за отличното представяне.
Тези дни в Дулово се проведе и областното състезание “Млад огнеборец”. За втора поредна година победител в надпреварата стана отборът на Средното училище “Йордан Йовков” в Тутракан. Той ще представи област Силистра на републиканско състезание в началото на юни.