Университетската болница ”Света Марина” в Плевен започва безплатни прегледи през юни в четири направления. Това съобщиха за БТА от лечебното заведение.
Поводът е 20-годишнината от откриването на лечебното заведение, което е основано от академик д-р Григор Горчев. Смятам, че няма по-подходящ начин да отбележим годишнината, за да стигне нашата експертиза до повече хора, изтъкна хирургът.
Стартът на безплатните прегледи в "Св.Марина” започва на 8 юни с гинекологични консултации. На 15 юни е началото на хематологичните прегледи, на 22 юни са целодневните консултации по съдова, коремна и гръдна хирургия, а на 29 юни са срещите със специалисти на нуждаещи се от урологични прегледи. Приемът се осъществява след предварително записване.
Серията от безплатни консултации ще продължи и в бъдеще. Възможност за посещение имат и кандидат-специализантите в съответните направления, посочиха от екипа.
БТА припомня, че акад. д-р Горчев първи в България и в Източна Европа приложи онкологични гинекологични операции с американската роботизирана система "Да Винчи”. УМБАЛ ”Света Марина” е единствената болница в България с два действащи робота от най-ново поколение, поясни акад.д-р Горчев.
Болница ”Света Марина” е основана през 2002 г. като първа частна специализирана болница за активно лечение по акушерство и гинекология в Северна България. Днес статутът й е на университетска болница и това позволява да бъде клинична база за обучение на студенти, специализанти и докторанти от цялата страна и от чужбина, отбеляза акад. д-р Григор Горчев.