Vineyards Selection Тенево на „Вила Ямбол“ получи престижната титла International Revelation Red Wine 2023 на Mondial de Bruxelles

Най-доброто червено вино в света е българско. Това е Vineyards Selection, произведено от микрорайон Тенево от екипа на „Вила Ямбол“. За първи път родно вино получа най-престижната награда в света на виното - титлата Revelation Red Wine по време на тазгодишното издание на конкурса Mondial du Bruxelles. В сесията за червени и бели, участваха над 7500 проби от целия свят. Те се оценяват със сребро, злато, a Голям Златен медал се връчва само на 1% от вината. От България три вина заслужиха подобно отличие, сред които и ямболското. От всички оценени така напитки, се отсява най-доброто и тази година призът отиде за екипа на Красимир Аврамов от „Вила Ямбол“. Тяхното Vineyards Selection Тенево надделя над 4500 червени вина от целия свят. Най-високооцененото червено вино в света се произвежда от селектирани лозови масиви в микрорайон Тенево. Направено е от три сорта – Мерло, Каберне Фран и Пети Вердо, реколта 2017. Общо 73 български вина взеха участие в тазгодишния конкурс, от които 27 получиха медали – 13 златни, 11 сребърни и три Големи златни. Това означава почти 37% наградени вина, надминавайки средния успех в състезанието от 25-28% и подчертава изключителното качество на родните напитки. По брой медали, лидер отново е „Вила Ямбол“ – общо шест за бели и червени вина и други два за розе, чиято част от конкурса се проведе по-рано тази година. Там производителят записа златен медал за розето Kabile и розето Vineyards Selection. Със злато са отличени и Kabile Шардоне и Совиньон блан, Kabile Резерва Мерло, Kabile Резерва Каберне Совиньон, Kabile Резерва Сира. Сребро спечели Vineyards Selection Трояново от сортовете Совиньон блан и Шардоне.

Пътуващият Mondial de Bruxelles всяка година се провежда на различно място. Тази година дегустатори и световни винени експерти от 45 държави се събраха в Пореч, Хърватия в средата на май. Догодина състезанието заминава за Мексико.

 

Да създадат уникални вина, които представят България като висококачествен винопроизводител, е стара мечта за „Вила Ямбол“. За нея те работят упорито вече две десетилетия. Лозята за награденото вино Vineyards Selection са засадени преди 18 години след обстоен анализ на почви, наклон, слънцегреене и подбро на най-подходящите сортове според спецификите на региона. Любопитен факт е, че за подредбата и посоката на лозята е използван моряшкият ориентир „Розата на ветровете“, който отчита посоката и интензивността на въздушните течения. Серията Vineyards Selection включва три червени, едно бяло, едно розе и две пенливи вина, направени по класическа технология. Те могат да се открият в подбран брой ресторанти в София и големите градове. Дистрибуционната цена е около 35 лв.

„Вила Ямбол“ е сред най-старите и обичани родни производители. Те са лидери в по-масовия сегмент с едноименната марка Villa Yambol, а марката им Kabile, кръстена на античния тракийски град Кабиле, е сред най-награждаваните на международни конкурси. Гордост за производителя е, че управлява 10000 дка лозя. Там е запазена и собствената работилница за бъчви от български дъб.