С награди и церемония по изпращане на абитуриенти ще приключат Майските дни на науката и техниката в Центъра за ученическо техническо и научно творчество (ЦУТНТ) в Разград. Събитието ще се проведе на 31 май в сградата на Центъра, съобщи директорът на извънучилищното звено Цветанка Русева.
Програмата, известна като Майски дни на науката и техниката е утвърдена като добра практика за изяви и отчитане на високите постижения на учениците в национални и международни конкурси и състезания, припомни Русева. Тя обясни, че през отминаващия месец май в клубовете и школите е настъпило необичайно оживление, породено от участията на възпитаниците на Центъра в разнообразни надпревари. Под ръководството на инж. Даниела Кившанова клуб „Млад кулинар“ участва в кулинарния маратон, организиран от Филиала на Русенския университет „Ангел Кънчев“ в Разград. След усилена подготовка с инж. Младен Димитров клуб „Авиомоделизъм“ се завърна от състезание в Ловеч с престижно трето място от Национални ученически състезания по авиомоделизъм и ракетомоделизъм. По-малките членове на клуба проведоха състезание в Разград и очакват с нетърпение своите медали, каза директорът на ЦУТНТ. 
Тя заяви, че клубовете „Млад приложник“ и „Природа и фантазия“ с ръководител Росица Друмева организират изложба, чрез която ще демонстрират техники и умения в разнообразни жанрове. Друга тяхна инициатива е посветена на Деня на детето. В навечерието на празника участниците в клубовете ще дарят на детското отделение на разградската болница копия на най-добрите си творби, участвали в национални и международни конкурси.  
По думите на Русева заслужено място в алеята на славата имат и школите, чиито възпитаници са се представили достойно в различни етапи на олимпиади, състезания и конкурси през учебната 2022-2023 година. Успехите им се дължат на неуморните усилия, които полагат техните ръководители - ст. учител Ренета Маринова в школа „Български език и литература“, ст. учител Здравка Михнева в школа „Английски език“, Милен Митев в школа „Биология и химия“. 
Всички възпитаници на ЦУТНТ за тяхното активно участие през учебната година ще бъдат наградени с грамоти и ваучери за ученически пособия. В рамките на Майските дни на науката и техниката в Центъра за ученическо техническо и научно творчество ще бъде организирана и церемония по изпращане на абитуриенти от клуб „Слово“, оставили своя отпечатък и в клуб „Репортери“. Тези две формации, чийто дългогодишен ръководител бе Веселина Йотова, претендират за водещи в хуманитарно-обществения профил по брой участия и награди през последните десет години от летописа на Центъра, посочи Цветанка Русева. 
Тя добави, че през настоящата учебна година под ръководството на публициста Иван Джебаров седем дванайсетокласници в клуб „Слово“ твориха усърдно и дадоха пример на по-малките възпитаници. Това са Александър Тодоров, Андрея Ангелова, Данаила Дианова, Колийн Господинова, Мартина Пеева, Николай Тодоров и Сияна Димитрова. Като ритуален елемент в Центъра за подкрепа на личностното развитие освен диплом за активно участие през годините, те ще получат специално подготвени албуми. В знак на благодарност за приноса им към националния ученически журналистически конкурс „Григор Попов“ учениците ще бъдат поздравени лично от Теменуга Иванова, внучка на Григор Попов. Краеведът Божидарка Златарева е подготвила своите послания към зрелостниците в автографите към книгата си „Разград и автентичната сага на времето“.