Зърнопроизводители и представители на индустрията за производство на семена ще споделят опит и практически съвети за отглеждане на различни култури в рамките на на открит Ден на пшеницата в Кубрат. Събитието ще се проведе на 2 юни в опитното поле на "Сортови семена - Разград" в землището на Кубрат, съобщи Мариела Йорданова, семепроизводител, зърнопроизводител, изпълнителен директор на компанията и организатор на събитието. Тя посочи, че традицията фирмата да представя в първия петък на месец юни пред земеделските производители селекцията и портфолиото си от семена, датира от 17 години насам. 
По време на открития Ден на пшеницата ще бъде показано разнообразие от българска и чужда селекция ечемик, пшеница, тритикале (хибрид между пшеница и ръж) и ръж. Присъстващите ще видят селекциите семена на КВС (KWS) от "Агредо" и КВС България, "Саатен юнион" (Saaten Union) от "Суммит Агро", на италианската компания "Манара" (Manara), чиито търговски права за България притежава "Сембодиа". Ще бъдат представени и селекциите на Ел Джи (LG), "Синджента" (Syngenta), "Лидеа" (Lidea) и Добруджанския земеделски институт - Генерал Тошево. В рамките на събитието ще се обяви и актуалната продуктова листа на "Сортови семена" за производствен сезон 2023/2024 г. 
“По традиция ще споделим своя опит и практически съвети за отглеждане на културите. Ще направим обзор на развитието на всеки един сорт, наблюдаван през годините, както и в условията на настоящата стопанска година, която е много предизвикателна“, сподели Йорданова. По думите й организаторите и специалистите ще дадат и препоръки за отглеждане на различните сортове според сортовата им характеристика, както и съвети за избор на сортов състав в стопанството.
Сред темите, които ще бъдат включени по време на събитието са пазарната обстановка в сектор зърнопроизводство, агрометеорологичната обстановка. Ще се направи и анализ на развитието на есенните култури към момента и прогнози за жътвената кампания. 
“Следвайки вижданията на компанията ни за устойчиво земеделие и производство на чиста и здравословна храна, и в контекста на стратегията “От фермата до трапезата”, по време на открития ден ще обявим официално и нова марка продукти на компанията ни - козе и овче кисело мляко и сирене от животновъдната ни ферма с мандра", добави Мариела Йорданова. Всички участници в открития Ден на пшеницата ще участват в томбола с атрактивни награди - традиционни и нови продукти от портфолиото на “Сортови семена”. Като комплимент ще получат продукти от козе и овче мляко.
БТА припомня, че в традиционния Ден на пшеницата, организиран от "Сортови семена - Разград" пред земеделски производители от страната бяха представени над 50 сорта пшеница, ечемик и тритикале. Показани бяха както добре познати на земеделците сортове, така и изцяло нови сортове култури, някои от които все още в процес на изпитване