Не мажете мястото, ухапано от кърлеж, с йод, риванол, зехтин. Не горете кърлежа. Той се сваля с евтини устройства, които се продават в аптеките или от медицинско лице, предупреди по БНР проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столична община по здравни въпроси.

Ако след изваждане на кърлежа мястото се намаже с йод, няма да може да се проследи дали ще настъпи зачервяване или "черно петно", които е симптом на Марсилската треска. Възможно е да се появи и обрив, който е знак, че се развива Лаймска болест, поясни специалистът.

Той посочи, че при ухапване от кърлеж не се поставя инжекция против тетанус, каквито случаи е имало в някои здравни заведения.

"Важно е да направим три неща. Първо се пресече пренасянето на болести. Второ - веднага да бъде свален кърлежът. Трето - веднага да бъде направена профилактика - еднократно взимане на доза антибиотик, за да се намали възможността да се развие инфекцията", подчерта бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Проф. Кантарджиев потвърди, че случаите на ухапвания продължават да растат и причината е, че родителите пускат децата да играят в тревните площи. Той препоръча децата да бъдат обличани с дълги панталони с ластик около глезена и чорапи, които могат да се намажат с репелент срещу кърлежи.

След контакт с трева, родителите задължително да проверят децата си, посочи професорът и цитира миналогодишен "рекорд", когато от главата на дете са били извадени 93 кърлежа.

Статистиката от началото на годината сочи, че случаите на Лаймска болест са 30, а на Марсилска треска - 5. Според проф. Кантарджиев, това не са тревожни нива, ако тенденцията се запази.

Той припомни, че със затоплянето ще се увеличат и ухапванията от комари. По думите му добър вариант е да се ползват машинки срещу комари в спалните помещения, а при излизане да се ползват репеленти.

"Зимните вируси, поради влажното и хладно време, ни съсипаха с повтарянето на тежки инфекции на дихателната система, на бял дроб, с кашлици и бактериални усложнения", каза съветникът по здравни въпроси на Столична община и предупреди, че със затоплянето ще се увеличат случаите на чревни инфекции. Затова специалистът напомни да се спазва лична хигиена, да се мият често ръцете и да не се оставя храна извън хладилника.