Истанбул, с разположението си на два континента, е бил домакин на различни цивилизации. Богат е на култура и история. Природата му е очарователна, атмосферата е приятна, едва ли има някой, който да не си мечтае да пие турско кафе или чай с гледка към Босфора. Има поне 9 забележителности в Истанбул, които може да разгледате тук и които всеки пътешественик да посети. 

Той е символ и на модерен и динамичен начин на живот. В него се смесват миналото и бъдещето и се създава усещане за мултикултура. За да се докоснете до него, може да се разходите до Топкапъ и Долмабахче. 

Дворецът Топкапъ – сърцето на Истанбул

Топкапъ е разположен на върха на най-видимия хълм в Истанбул. Построен през 1461 г. от Мехмед Завоевателя, предлага на посетителите възможността да се докоснат отблизо до живота на султаните в Турция. Топкапъ днес е със статут на музей и в него може да видите колекция от часовници, кафтани, съкровища, оръжия, порцелан, свещени реликви на пророци и много други. Комплексът разполага с четири двора. 

Три милиона са посетителите на Топкапъ годишно. Опашките са големи и всички искат да видят мощите на пророка и императорската съкровищница. Ще имате възможността да разгледате и “диаманта на лъжичаря”. Той е 86 каратов и е петият по големина диамант в света. Историята му е интересна. Твърди се, че рибарят, който го е намерил, го е разменил на пазара срещу три лъжици, като смятал, че е просто стъкло. В Харема ще се натъкнете на ръчно изработени плочки, които са най-добрите в целия Истанбул. 

Важна сграда е библиотеката в Топкапъ. Построена е от султан Ахмед през 18-ти век. Рафтовете са украсени от слонова кост, седеф и дърворезба. 

Дворецът Топкапъ

Любопитни факти за двореца Долмабахче 

Долмабахче трябва да бъде начело в списъка ви за посещение на забележителности. Архитектурата му е съвършена, а дизайнът му отвън и отвътре е без аналог. Долмабахче е построен през 19-ти век от султан Абдулмеджид. Тъй като Топкапъ се е считал за остарял, Османската империя се е нуждаела от нов, още по-внушителен дворец. 

Долмабахче разполага с 285 стаи, 46 галерии, зали за приеми, 6 хамама, 68 тоалетни. Състои се от административни помещения, тържествена зала и харем. В допълнение – в Долмабахче има и други сгради, като двореца на престолонаследника, стаи на слугите и пазачите, квартира на главния евнух и други.

Дворецът Долмабахче

Какво трябва да знаем, когато се разхождаме из двореца?

Когато планувате да посетите дворец, трябва да сте наясно с някои детайли. Споделяме с вас съвети, които биха ви били от полза: 

1. Разходката из двореца отнема много време, особено ако искате да разгледате всички музеи, изложби и други атракции, които се предлагат. Така, че планирайте достатъчно време за всичко, за да не останете разочаровани. 

2. Носете удобни обувки, разстоянията са големи. Например, в Топкапъ и Долмабахче има много стълби и за да не поемате излишни рискове, бъдете добре оборудвани. 

3. В някои части на двореца може да е тъмно и да няма достатъчно светлина. Вземете със себе си малко фенерче или използвайте телефона си. Не се отделяйте от групата и винаги следвайте екскурзовода си, а ако нямате такъв – просто бъдете внимателни. 

4. Проверете работното време и цените за вход. Неприятно е да отидете на място и да се окажете в извън работно време или цените да са непосилни за бюджета, който е бил предварително планиран. 

5. Уважавайте забраните, бъдете подготвени и за тях. Възможно е снимането да е забранено, тъй като светкавицата може да разруши някой от експонатите с времето. Не пипайте и предметите, защото има опасност да ги счупите, а те са с висока историческа стойност. Не говорете на висок глас и не се карайте с другите посетители. При възникнал проблем, можете да го отнесете към оторизираните за това лица. 

Дворците Топкапъ и Долмабахче са атракции в Истанбул, които си струва да посетите. Ще се насладите на приказни шедьоври, които не могат да бъдат видени никъде другаде по света. Имате възможността, макар и за кратко, да се докоснете до султанския живот и магията на владетелите от тези векове.