С издигане на националния флаг и запалване на вечния огън на централния площад във Враца беше поставено началото на „Ботеви дни 2023“.
„Днес не е нужно да правим саможертви, а просто да пазим земята на Ботев и предците ни чиста“, каза в словото си кметът на Враца Калин Каменов и се обърна към най-младите с думите „Всичко, което правим, го правим за вас. Така, както Ботев и неговите четници са мислили не за себе си, а за хората след тях, така и днес, ние, по-възрастните трябва да работим така, че вие да живеете по-добре“. Церемонията продължи с поднасяне на цветен гирлянд пред паметника на Ботев, а присътващите видяха изпълнение на Представителния танцов състав “Хемус”. Тържеството завърши с Ботевото стихотворение „Хаджи Димитър“ в изпълнение на актьора от Драматично-куклен театър Враца Калин Костадинов.
По-рано през деня бяха наградени победителите в Националния конкурс за стихотворение и есе „Живеем в земята на Ботев“, а денят ще завърши с концерт на „Легендите“ на откритата сцена пред сградата на община Враца. Ще участват Йордан Караджов от "Сигнал", Димитър Кърнев от Д2, Константин Цеков от ФСБ и Стенли.