Днес в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция в Габрово бе учредено сдружение „Инициативен комитет за възстановяване на професионален фолклорен ансамбъл Габрово“. На събитието бе представен проект за създаване на нова структура, стъпваща на традициите от закрития през 1997 г. професионален ансамбъл с хорова част, оркестър и танцьори.  
Сдружението е оглавено от Иван Любомиров - хореограф от Габрово, Радослав Първанов - журналист и фотограф от Габрово, Никола Бинтев - експерт в сферата на информационните технологии, Петко Койчев - актьор и директор на ДТ „Рачо Стоянов“ Габрово, Виктория Бонева - икономист от Габрово, Атанас Дичовски - експерт в сферата на търговията от Габрово, и Божидар Георгиев, юрист от Габрово. 
На пресконференция след учредяването на сдружението бе представен детайлен проект за възстановяване дейността на професионалния фолклорен ансамбъл на град Габрово, който според учредителите ще стане неизменна част от културния живот на града. Идеята е да се създаде нова структура, която да стъпи на традициите на старият Държавен фолклорен ансамбъл „Габрово“. Новата институция според предварителните разчети трябва да се финансира от държавата и от общинската администрация. 
„Габрово е емблематично място за епохата на българското Възраждане, тук намират подслон първото взаимно училище, едни от първите фабрики в страната. Градът е бил двигател на българската култура и наш дълг е да го запазим такъв. В модерния свят, в който живеем, трябва да защитим фолклора на Средния Балкан като емблематична подобласт от Северняшката фолклорна област. Няма културна институция в страната, която да се е заела с опазване и изследване на бита от тази област“, каза по време на учредяването Иван Любомиров, който е избран за председател на Управителния съвет на сдружението. 
По думите на Иван Любомиров, ако сега дейните хора не поемат отговорността и не се заемат с нелеката задача, а именно - създаването на Регионален фолклорен ансамбъл „Габрово“, който да съхранява, опазва и разпространява фолклора на областта, има риск да се загуби безвъзвратно фолклора на нашата област. Това ще бъде първата в България институция на ансамбъл с регионален статут според Закона за закрила и развитие на културата, инициаторите на сдружението се надяват, че чрез подкрепата на Министерство на културата и Община Габрово това ще се случи.
От новосъздаденото сдружение посочиха, че вече се провеждат срещи с институциите за подкрепа, а екипът е създал проектен културен календар и финансови разчети на бъдещата структура. 
Проекта на сдружението е бъдещият ансамбъл да бъде съставен от трите звена на ансамбловата структура – оркестър, хор и танцово звено. 
Държавен фолклорен ансамбъл „Габрово“ е създаден през 1965 г. като самодеен състав и започва професионална дейност на 5 март 1983 г., когато е обявен кастинг за професионални танцьори. Ансамбълът съществува като институция подчинена на Община Габрово, участва в прегледи на професионалните ансамбли, концертни изяви в почти цяла Европа, става визитна картичка на Габрово и неговия фолклор пред света. С настъпване на политическите промени в България, Общинския съвет към Община Габрово на 20 август 1997 г. взима решение за закриване на ансамбъла заедно с градската художествена галерия. Аргументите, с които се защитава закриването от общинските съветници тогава, са „несъответствие в принципите на пазарната икономика в областта на културата“.