Община Монтана изпълни успешно проект „Осигуряване на съвременни социални жилища за настаняване на уязвими групи от населението на територията на ж.к. „Младост“ в град Монтана“, съобщи на брифинг кметът Златко Живков.
Проектът е на стойност 1 143 970 лева  и се финансира на 100 процента от Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“ на Европейския съюз. По него е направен основен ремонт на 22 общински жилища, от които 11 гарсониери, 10 двустайни апартамента и един тристаен апартамент, намиращи се в 10 различни блока в жилищен квартал „Младост“ в Монтана. След ремонта жилищата предлагат луксозни условия за живот. Тези ремонтирани домове са предоставени срещу символичен наем на 77 души от Монтана, които са хора от уязвими групи – социално слаби, безработни от ромски произход, болни, многодетни семейства, хора с увреждания, хора с много ниски доходи и т.н., уточни кметът.
Златко Живков заяви, че по този начин Европа стига и до най-бедните хора в Монтана и коментира, че все повече хора от областния град се убеждават в ползите от членството на България в Европейския съюз.
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА "Европа в България: Общо бъдеще".