Куклени артисти от два континента – Испания, Италия, Чили, Бразилия, забавляват малки и големи с истории в кутия във второто издание на „Театроскоп“ – международен фестивал на театралните миниатюри, съобщават организаторите от театър Art Land.
Събитието започва с с три дати в София – 12 юни (Grand Hotel Sofia), 13 юни („Музейко“), 14 юни (ОКИ Красно село).  На 15 юни трупи от Чили, Италия, Испания, Бразилия и България ще покажат изкуството си в Пловдив, а на 16 юни – в Бургас.
В рамките на петте фестивални дни ще бъдат представени от 10  до 16 миниатюри в кутии с различни теми и артисти. Максимално допустимият капацитет за публика в рамките на един час е 100 души. 
„Това е театър за един зрител. „Театроскоп“ няма възрастови ограничения. Срещаме публика на възраст от 6 до 106 години с техниката Cajа Lambe, Lambe, която е позната повече в Латинска Америка и в Китай. Това е импресия, театрална ситуация или история, представена в малка сценична кутия, с малки кукли и предмети, съпроводени от музика, осветление и други сценични ефекти. Всяко представление е с продължителност от 3 до 5 минути. Създаването му по нищо не отстъпва на усилията за една продукция за стандартна сцена“, разказва режисьорът Мария Банова.
Нейни са детски спектакли на Art Land като „Писмо до дядо Коледа“ и от години посвещава малките в магията на ръчно изработените кукли с творческите си ателиета. „През последните 30 години Cajа Lambe, Lambe  набира доста популярност в България и всъщност има много творци, които създават прекрасни произведения", добавя тя.
/ДД