Столичната община организира мащабно полево учение "Сила 23" по Плана за действие при земетресение на 28 май, съобщиха от пресцентъра на общината.
Учението се провежда по идея на кмета на София Йорданка Фандъкова и главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН). Целта му е проверка на изпълнението на плановете за действие при земетресение, готовността на кризисния щаб, органите и структурите за реагиране и взаимодействие в критична ситуация и овладяване и ликвидиране на последствията.
По време на учението ще се проследят действията на общинския щаб, органите и структурите на единната спасителна система и взаимодействие и координация с дирекция Аварийна помощ и превенция. 
В учението ще вземат участие ГДПБЗН, Столичната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (СДПБЗН), Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), Аварийно спасителното звено на Столичната община, Българския червен кръст, структури на Министерството на отбраната и Военномедицинска академия, район "Люлин", „Софийска вода“, „Електрохолд“, „Евроканал“, доброволци на Столичната община и пловдивския доброволен отряд, хранителни вериги, компании за минерална вода, мобилни оператори.
Учението ще се състои в ж.к.“Люлин“ 6, между бул. „Панчо Владигеров“ и ул. “Джавахарал Неру“. 
БТА припомня, че от май миналата година към столичната дирекция "Аварийна помощ и превенция" функционира Център за превенция на бедствия, аварии и кризи в район „Надежда“. Чрез него освен район „Надежда“, екипите наблюдават и северните райони „Връбница“ и „Нови Искър“. Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ отговаря и за Оперативен дежурен център в кв. “Павлово“, както и за Центъра за обучение в район „Панчарево“.