Вредите от замърсяването на въздуха за човешкото здраве обсъдиха неправителствени организации в столицата на дискусията „Чист въздух за здраве“, организирана от сдружение „Въздух за здраве“ и фондация „Фридрих Еберт“. Д-р Александър Симидчиев е модератор на форума, на който присъстват евродепутатът Петър Витанов, народният представител Манол Пейков, представители на Студентска мрежа "Въздух за здраве", Националния център за обществено здраве и анализи.
Доц. Михаил Околийски, ръководител на офиса на Световната здравна организация в България съобщи, че около седем млн. живота се губят годишно в света заради качеството на въздуха. Най-замърсена е Югоизточна Азия в световен план. У нас годишно близо 11 000 преждевременни смъртни случая се дължат на замърсяване на въздуха, свързани с незаразни хронични заболявания – онкологични заболявания, исхемична болест на сърцето, рак на белите дробове. Два пъти и половина повече хора са засегнати от качеството на въздуха у нас в сравнение със Западна Европа, посочи Околийски.
Той отчете, че в България има напредък по отношение на качеството на въздуха и свързаните смъртни случаи с това. Проучванията сочат, че се наблюдава спад в преждевременните смъртни случаи, свързани със замърсяването, причинено от фините прахови частици. През 2018 г. тези случаи са били 12 500, през 2020 г. са намалели до 10 625. Околийски каза, че една от надеждите са постигане на по-добро качеството на въздуха са добрите практики на Световната здравна организация, които се въвеждат и в България. Ключова според специалиста е първичната профилактика, която според него е „тотално занемарена“. Той отбеляза, че много малко средства у нас инвестира Националната здрава каса в профилактика, а здравният сектор е концентриран основно в болничното лечение.
Доц. Ангел Джамбов от Медицинския университет в Пловдив съобщи, че нивата на фините прахови частици в София и Пловдив са намалели драстично през последните 20 години. Въпреки това обаче цялото население на България е изложено на нива на замърсяване, които превишават нормата на нивата на прахови частици, което води до сериозна заболеваемост. Основният източник на фини прахови частици е битовото отопление, чиито нива през зимните месеци се увеличават, отбеляза ученият.
Доц. д-р Наталия Чилингирова от Многопрофилната болница за активно лечение „Сърце и мозък“ в Медицинския университет в Плевен анализира връзката между онкологичните заболявания и замърсяването на въздуха. Тя съобщи, че все още броят на онкологичните заболявания се увеличава, като най-голям е делът на белодробния карцином, който причинява най-висока смъртност. Според Чилингирова много от тези заболявания могат да бъдат предотвратени, ако се диагностицират в ранен стадий, което у нас не се случва, тъй като профилактиката е на ниско ниво. Фактор номер едно за онкологичните заболявания е тютюнопушенето, но замръсяването на въздуха също води до увеличаване на риска от развитието им.