Очевидно първата и втората политическа сила поставят приемането на бюджета като следствие на това какво мнозинство ще се излъчи, комисиите още не са решени, коментира в кулоарите на парламента председателят на БСП и на парламентарната група (ПГ) на „БСП за България“ Корнелия  Нинова. Докато си преговарят, докато правят тези безпринципни коалиции, другият процес можеше да върви, смята тя. 
„Отговорността е изцяло на Бойко Борисов. Той създаде тази каша, той я провокира, той имитираше през цялото време преговори, използваше едната партия срещу другата, насъскваше ги едни срещу други, сега да си носи отговорността“, изтъкна политикът.
На въпрос дали, според нея, има намеса на президента Румен Радев в процесите, тя коментира, че държавният глава бави втория мандат необяснимо защо. "Вероятно печели време и очаква да се разпаднат всякакви възможни мнозинства, за да продължи да управлява служебният кабинет", предположи Нинова. По думите й ролята на един истински президент, държавник, в такъв момент е да събере всички, да медиаторства, да търси изход, а не постоянно „да вкарва противоречия и сблъсъци, така че да няма редовно управление на България“.
"Всичко, което се случва през последните седмици, може би е най-жестокият удар върху институциите – Народно събрание, прокуратура, съдебна власт, подчерта депутатът. Ние оставаме на същото мнение и съжалявам, че през този един месец другите парламентарни партии не ни чуха -   трябваше да се съберем всички, да излъчим важните задачи за България, да определим срок, да излъчим надпартийно правителство, в което няма лидери, политически фигури, да го контролираме от парламента и досега поне на първо четене да сме разгледали бюджета. За нас темата „бюджет“ си остава най-важната", посочи Корнелия Нинова.
Всички тези техни разправии, записи, грозотии, които вадят, пречат на истинския процес, който трябваше да е бюджетът, коментира председателят на парламентарната група на социалистите. Тя припомни, че 10 юни, когато изтича удължителният бюджет, вече тропа на вратата. "Бюджетът не е минал на първо четене още, освен това кой бюджет – този на Радев ли, който е абсурден заради големия дефицит, удължителен ли, нов ли, който ние тук ще преработваме по някакъв начин", изброи Нинова.
За предложението на ДПС да бъде свикано Велико Народно събрание (ВНС), попита какво трябва да реши то. "Само да свикаме ВНС за какво – промяна в Конституцията вероятно искат колегите, но какво в нея ще променяме", попита председателят на ПГ на „БСП за България“. "Съдебна реформа ли, държавно устройство ли, не искам да коментирам нещо, което не знаем какво е", посочи депутатът. 
Тя отказа засега да коментира вчерашното изявление на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков по повод Радостин Василев и записи от служби на заседания на ПП.