Демонстрации на способности на участниците в тактическото учение с бойни стрелби „Отбранителен щит 23“ ще има в понеделник, 29 май, на учебен полигон „Ново село“. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО). Оттам посочват, че министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще наблюдават демонстрациите. 
„Отбранителен щит 23“ е част от многонационалното мащабно учение „Defender Europe 23“ и се провежда от 17 до 29 май в района на „Ново село“. По време на учението, в което участват над 400 български военнослужещи, ще бъде развърната многонационална бойна група. Тя ще включва механизиран батальон, усилен с танков взвод, самоходна артилерийска батарея и формирования за ядрена, химическа и бактериологична защита от българските Сухопътни войски, формирования от Сухопътните войски на САЩ, италианско формирование от многонационалната бойна група на НАТО в България, както и сили и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на българските Военновъздушни сили, информират още от министерството.
Основната цел на „Отбранителен щит 23“ е да се повиши подготовката на участниците в многонационална среда за провеждане на отбранителни действия, посочват също от МО.
Преди ден от министерството съобщиха, че над 80 експерти от различни европейски държави, институции и организации участват в първото симулационно учение в сферата на хибридните заплахи. Двудневният форум в София е в рамките на Консултативния форум за устойчива енергия в сектора на отбраната и сигурността (CF SEDSS III). Домакин на симулационното учение (TTX) е Институтът по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“, под егидата на Министерството на отбраната.