След артериалната хипертония и диабета, метаболитният синдром е третият тих убиец, каза директорът на болница „Лозенец" д-р Христо Стоянов по време на откриването на Клинични дни "Лозенец", посветени на метаболитните заболявания. В болницата днес ще бъде открит и метаболитен център, в който лечението ще се извършва от мултидисциплинарен екип. Дори и ние, лекарите, които ежедневно се сблъскваме с метаболитни проблеми от всякакъв характер, не си даваме сметка колко е болно българското общество – от най-малките до най-големите, допълни той. 
Нарушението в метаболизма, метаболитният синдром, инсулиновата резистентност и затлъстяването са тясно свързани процеси и са врата към сърдечно-съдови заболявания, фертилни нарушения, диабет и др., каза ендокринологът д-р Десимира Миронова. С пандемията от затлъстяване се сблъскваме през последните 30 години. Факторите за поява на заболяването затлъстяване са хранителни навици, ниска физическа активност, генетични вариации, стрес, социални фактори, фактори на околната среда. Затлъстяването е свързано с повишен риск от поява на сънна апнея, увеличава натоварването в ставите, може да доведе до хронично нискостепенно възпаление, повишен риск от поява на сърдечно-съдово заболяване, на метаболитен синдром, рак, диабет и др. Затлъстяването оказва отрицателно въздействие и върху психичното здраве, допълни лекарят.
Когато се открие метаболитен синдром у децата, трябва да се увеличи двигателната активност и да се осигури правилно хранене, а това в България липсва, допълни д-р Миронова.
По данни на Световната здравна организация 39 на сто от възрастното население в света са със затлъстяване. През 2019 г. в България 33 на сто от възрастните са засегнати от затлъстяване. 
В страната ни има ефикасни медикаменти за лечение на затлъстяването, но не са реимбурсирани, каза още д-р Миронова.