Един от най-издирваните наркотрафиканти на Балканите и в света Дарко Шарич е задържан при съвместна операция на сръбската и черногорската полиция.

Това съобщава държавната телевизия в Подгорица. Акцията по залавянето е ръководена лично министрите на правосъдието на Сърбия и Чрена гора - Никола Селакович и Душко Маркович. Специалната прокуратура в Белград потвърди за ареста и съобщи, че се очаква Шарич да бъде доведен за разпит и разпознаване.

На 24-ти март наркотрафикантът трябва да се яви пред Специалния съд в Белград, когато е следващото заседание на процеса срещу неговата престъпна група, която е обвинена в наркотрафик за над три тона кокаин от Латинска Америка в Европа през 2008 и 2009 година.

43-годишният Шарич бе неизвестен за обществото до 21 януари 2010 година когато властите в Белград пуснаха международна заповед за арест. Шарич бе определен тогава от сръбските разследващи органи "като основният балкански наркотрафикант". В същото време започна и спецакцията по задържането му с кодовото наименование "Балканският боец".

Тогава стана ясно, че Шарич притежава недвижими имоти за милиони евро в Сърбия и родната му Черна гора, припомня РТС.

Три месеца преди старта на операцията "Балканският боец" сръбската спецслужба БИА, заедно с американската служба за борба с наркотрафика ДЕА в Уругвай арестуваха двама от най-близките сътрудници на Шарич. При акцията бяха задържани и над два тона кокаин.

Само преди няколко дни в сръбската преса се появи информация, че Шарич се укрива в Латинска Америка със сменена самоличност и променена външност - благодарение на няколко пластични операции.

В Сърбия Шарич се разследва и за пране на пари за над 20 млн. евро придобити от търговия с кокаин.