Руски бизнесмени са похарчили милиарди долари за европейски компании през изминалите почивни дни, подчертавайки дълбоките бизнес връзки между Москва и ЕС. Сделките са сключени на фона на възможността Европа да наложи санкции на Москва във връзка с намесите й в делата на Украйна.
В понеделник външните министри на ЕС се споразумяха за мерки като забрана за пътуване и замразяване на активи на определени лица, съобщава Си Ен Ен. В неделя Михаил Фридман – един от най-богатите руснаци – купи германска петролногазова компания чрез инвестиционна фирма, регистрирана в Люксембург.

В рамките на сделката германската енергийна група RWE (RWEOY) обяви, че е постигнато споразумение за продажбата на подразделението си DEA за около 7 милиарда долара, включително и 800 милиона дълг. Предстои скоро подробностите около сделката да бъдат обявени.

При втората сделка, обявена рано в понеделник, „Роснефт“ закупи акции в италиланския производител на гуми "Пирели". „Роснефт“ придоби 13% от "Пирели", купувайки дял от 50% в нова холдингова компания заедно с председателя на "Пирели" Марко Трончети Провера и италианската банка „УниКредит“ и "Интеса Санпаоло". Делът на „Роснефт“ се оценява на 1 милиард долара.