Археолози откриха скелета на мъж на 3200 г. с рак. Това е най-старият образец на болестта, която често се свързва със съвременния начин на живот.

Смята, че се останките са на мъж на възраст между 25 и 35 години. Открити са в гробница в Судан на брега на река Нил. По костите има признаци за рак с метастази. Не може да се докаже, обаче дали човекът е починал вследствие на болестта. Малките лезии по костите може да са причинени от рак на меките тъкани, въпреки че не може да се определи точното място на тумора.

Причината за заболяването може да се крие в околната среда, например канцерогенните вещества в дима от запалено дърво. Причините може да са и генетични или причинени от паразита schistosomiasis, който и днес причинява рак на гърдата и на пикочния мехур.

Има само един убедителен пример за рак с метастази в човешки останки от преди първото хилядолетие преди новата ера, както и два други обекта на предположение.

Скелетът е открит по течението на Нил на 750 км от суданската столица Хартум. Мъжът е погребан легнал по гръб в дървен ковчег с амулет.