Какви шампоани да използваме за пърхот? Какво да търсим в състава на такава козметика? И как да различим вида на пърхота, за да го лекуваме правилно? Отговорите на тези въпроси ще откриете в класацията за най-добрите шампоани против пърхот.

Това е често срещан проблем и състояние на скалпа, което естетически не изглежда никак добре. Причината е очевидна. Падащият бял прашец или по-големи люспи могат да създадат сериозен дискомфорт. Какво е добре да знаете за причините за пърхота, какви са неговите симптоми и видове? И накрая, с какво да миете скалпа, за да постигнете успех в лечението?

Причини за появата на пърхот

Един от основните виновници за образуването на пърхот са микроорганизмите, които се намират в скалпа. Malassezia globosa е вид дрождеоподобна гъбичка, която засяга секрецията на себум и причинява дразнене на скалпа, както и свързаните с това симптоми като сърбеж, парене, зачервяване.

Тази гъба се размножава много бързо и нарушава естествения микробиом. Обикновено появата ѝ е свързана с прекомерно омазняване на скалпа. Това е така, защото malasezzia се нуждае от мастните киселини, с които се храни, така дразни скалпа, което води до повишено възпаление и лющене на епидермиса.

Пърхотът има генетични предпоставки, но възникването му се влияе и от вътрешни фактори: стрес, неправилно хранене, дефицит на цинк в организма, прекалена консумация на алкохол. Да не говорим за външни фактори: прекомерна употреба на стилизираща козметика (спрейове, сухи шампоани), твърде рядко миене на косата с медицински шампоан против пърхот, недостатъчно изплакване на козметиката, сух въздух в помещенията. 

Как да разпознаем вида на пърхота?

Това, което изглежда като пърхот, невинаги е пърхот. Ако върху ръцете или дрехите ви се вижда бял прашец, но няма симптоми на възпаление на скалпа, като зачервяване или упорит сърбеж, това може да се дължи на дехидратация на скалпа. Както и на неправилна грижа (използване на неподходящи шампоани или непълното им изплакване).

Ако появата на малки кожни люспи е придружено от сърбеж и възпаление - това определено е пърхот. Но дори това заболяване може да има различни форми.

• Сухият пърхот представлява бели малки люспи, които изглеждат като прах. Ако обаче процесът се засили, той се превръща в наслоени струпеи, които полепват по скалпа. Кожата е суха и опъната.

• Вторият тип е мазен пърхот, известен още като себореен. Той е придружен от повишена себорея (интензивно омазняване на скалпа), наслоени жълти струпеи и много упорит сърбеж.

Най-добрите шампоани против пърхот - ТОП 5

Задачата на всеки един лечебен шампоан против пърхот е да успокои възпалението и скалпа и да предотврати повторна поява на заболяването. Също така е важно да се нормализира работата на мастните жлези, за да се намали свръхпроизводството на себум, който е благоприятна среда за микроорганизми. Кои шампоани наистина заслужават внимание? Ето нашата класация.

Ducray Kelual DS

Един от фаворитите ни. Той съдържа редица компоненти, които могат да премахнат и най-упорития пърхот. Шампоан против пърхот и сърбеж, който намалява дискомфорта още с първото нанасяне. Също така успокоява зачервяванията, трайно премахва белите частици и предотвратява повторната им поява. Ако се борите с този проблем, определено си заслужава да го имате в банята си, като може се сдобиете с него от тук: https://makeup.bg/categorys/784512/ 

Apivita Dry Dandruff

Това е шампоан за сух пърхот. Нежно почиства и защитава естествената бактериална флора на скалпа (съдържа меки измиващи вещества и сапун). Бори се с белите прашинки и предотвратява повторната им поява, благодарение на наличието на екстракт от семена на целина. Подхранва скалпа и елиминира пърхота с помощта на антибактериалния екстракт от прополис и органично етерично масло от чаено дърво. Мед, целина и масло от лавандула овлажняват скалпа и успокояват сърбежа.

La Roche-Posay Kerium

Това предложение е предназначено за мазен пърхот. Продуктът има гелообразна консистенция и е чудесен при прекомерна секреция на себум и омазняване на косата. Съдържа активни съставки, които ефективно премахват причината. LHA киселината има ексфолиращ ефект, отстранява пърхота и предпазва кожата от повторната му поява. Успокояващият комплекс стимулира скалпа и възстановява естествения му баланс. Комплекс Zinc-PCA регулира производството на себум.

CutisHelp Health Care P.E. - Dandruff - Eczema

Конопен шампоан, препоръчван за грижа за скалпа при сух пърхот, екзема, атопичен дерматит и алергии. Съдържа балансирано количество на защитено с патент екстрахирано конопено масло (включително Омега 3-6-9) и кверцетин. Нежно отстранява замърсяванията и пърхота от скалпа. Успокоява чувствителната кожа на главата и намалява сърбежа.

Seboradin Anti-Dandruff

Шампоанът съдържа пироктон оламин и тимол, благодарение на които ефективно намалява симптомите на пърхота. Захарният бетаин подобрява хидратацията на косата и скалпа, успокоява раздразненията и намалява сърбежа. Шампоанът при редовна употреба елиминира прекомерното излющване на епидермиса. Този продукт е подходящ за ежедневна употреба и за профилактика. Овлажнява, омекотява и прави косата по-еластична - лесно може да се сдобиете с него от онлайн магазин MAKEUP.