Д-р Искра Александрова завършва медицина в Медицински университет - София през 2002 г. Има придобита специалност по Нервни болести пред 2010 г. към Медицински университет - Варна. През 2012 г. д-р Александрова преминава квалификационни курсове по Невросонология /Ултразвукова диагностика на нервната система/, Отоневрология и Електромиография в Медицински университет - София. От 2015 г. работи в Отделение по нервни болести към УМБАЛ „Медика Русе“. Амбулаторни прегледи извършва към ДКЦ-2 Русе.

- Д-р Александрова, УМБАЛ „Медика Русе“ влага сериозни усилия в превенцията и лечението на мозъчно-съдовата болест и нейните последствия, едно от които е повишаването на риска от инсулт. Какво представлява мозъчният удар?
- Исхемичният мозъчен инсулт e животозастрашаващо състояние, което най-често се дължи на остро настъпило запушване на кръвоносен съд в мозъка - тромбоза /образуване на съсирек на място в кръвоносния съд/ или емболия /запушване от тромб/съсирек/, формиран в сърцето при нарушен сърдечен ритъм и отнесен от кръвта до мозъчен съд/. Има и други по-редки причини за мозъчен инсулт като остра кръвозагуба, вродени дефекти на кръвосъсирването, възпаление на кръвоносните съдове на мозъка, много ниско артериално налягане, като усложнение на онкологични и други заболявания.
- Как можем да разпознаем мозъчния инсулт?
- Първите симптоми на инсулта могат да бъдат остро настъпили:
промяна в говора, изкривяване на лицето, слабост в крайниците, нарушено гълтане, нарушена координация
Те трябва да се разпознават от пациентите и близките им, защото е изключително важно пациентът с нововъзникнал мозъчен инсулт да бъде закаран по най-бързия начин в болница, специализирана в лечението на мозъчен инсулт. Запомнянето може да стане лесно, използвайки английската дума fast (бърз), която съответства на абревиатурата за разпознаване на симптомите на инсулта. 
F - face - лице - пациентът получава изкривяване на лицето;
А - arms - ръце - пострадалият усеща слабост в едната ръка и не може да вдигне двете симетрично;
S - speech - говор - при инсулт речта може да бъде нарушена и думите неразбираеми;
Т - timе - време - при инсулт времето е много ценно.
При съмнение за мозъчен инсулт не трябва да се губи време и да се търси личният лекар или невролог, близките или очевидците трябва да се обадят на 112, за да може пациентът да бъде преценен от екип на ЦСМП и транспортиран до най-близкото специализирано лечебно заведение. Не трябва да се позволява на болен с инсулт сам да шофира, има опасност да се влоши внезапно
Пациентите с инсулт, докарани с линейка в спешно отделение, се диагностицират и лекуват по-бързо поради избягване на формалности
Веднъж пристигнали в болницата, пациентите с мозъчен инсулт ще бъдат оценени веднага от дежурния медицински персонал, ще им бъдат назначени изследвания, за да се вземе решение за последващото лечение.
- Какво се случва след появата на симптоми на мозъчен инсулт и защо бързата реакция е толкова важна? 
- Ако пациентът с исхемичен мозъчен инсулт със симптоми от 4 часа бъде оценен в спешно отделение като подходящ, може да бъде лекуван с лекарство /тромболитик/, с което се опитва да се разтвори съсирекът, запушил кръвоносния съд. Преценката се прави от дежурния невролог на базата на анамнезата, образното изследване на главния мозък, изследването на кръвта и придружаващите заболявания по строги критерии. Съветвам близките на пациентите да имат доверие на лекуващия екип, лечението не е ново, има дългогодишен положителен опит с него. За първи път в България мозъчен инсулт е лекуван с лекарство за разтваряне на тромб през 2005 г. в Пловдив. Първото проведено лечение с венозната тромболиза в УМБАЛ „Медика Русе“ се извършва през ноември 2018 г. До момента в УМБАЛ „Медика Русе“ тромболиза е приложена при над 320 пациенти със заболяването.
Екипът на Отделението по нервни болести е отличен със 7 платинени и 3 златни награди за лечение на исхемичен мозъчен инсулт
Признанието е от Европейската организация за лечение на инсулти - ESO. Отличието се присъжда на болници, които покриват критериите за лечение на инсулт, наложени в Европа. Едни от ключовите показатели за златен статут са над 5% от пациентите, които се лекуват в болницата с инсулт, да получават лечение с метода венозна тромболиза, както и времето от приемането до започване на лечението да бъде под 60 минути. В УМБАЛ „Медика Русе“ процентът на пациентите, получили съвременното лечение, към момента е над 17%. Лекарството подобрява значително шансовете за възстановяване от мозъчния удар и намалява инвалидността. Проучванията показват, че пациенти, получили лекарство за разтваряне на съсирека, имат по-голям шанс да се възстановят напълно или да имат по-малко остатъчни увреждания в сравнение с пациенти, които са оставени без специфично лечение.
При подбрана група пациенти, които не са успели да дойдат до 4 час от началото на симптомите на инсулт, при които на проведените изследвания се установи жизнеспособна част от мозъка, която може да бъде спасена, може да се направи опит за реканализация/отпушване/ на запушения кръвоносен.
За съжаление, много малка част от инсултите достигат навреме до болница и получават лекарство за разтваряне на съсирека
По тази причина е важно първите симптоми на инсулта да се познават от всеки и при съмнение да се потърси спешна помощ.
- Възможно ли повторно да получим мозъчен инсулт?
- Ако вече сте получили веднъж инсулт, вероятността да получите друг е по-висока. Един от четирима, преживяли мозъчен инсулт, получава нов в рамките на 5 години. Ако сте имали симптоми на инсулт, които са минали от само себе си в рамките на минути до часове, рискът да получите инсулт в следващите три месеца е със 17% по-висок. По тази причина е важно да се открие причината за инсулта, в това число заболявания на сърцето, високо кръвно налягане, висок холестерол, неравномерен сърдечен ритъм и диабет. Вашият лекар ще ви предпише медикаменти и ще ви даде насоки за здравословен начин на живот.
Изключително важно след получаване на мозъчен инсулт за възстановяването е ранната рехабилитация. Рехабилитацията започва още от първите дни в отделението, спомага за по-бързото възстановяване и прибиране у дома, както и има ключова роля в предотвратяването на нови инсулти.
Възстановяването след инсулт е различно при всеки - може да отнеме седмици, месеци и дори години
Някои хора се възстановяват напълно, други остават с дълготрайни увреждания.
- Може ли да ни дадете съвети за намаляване риска от мозъчен инсулт?
- Правилното хранене, движението и отказването от вредните навици са водещи в профилактиката на мозъчно-съдовата болест. Според последни проучвания хората, които се придържат към Средиземноморската диета и т.нар. MIND диета, забавят стареенето на мозъка с около 10 години. Препоръчват се плодове и зеленчуци на всяко хранене, пълнозърнести храни, риба и сурови ядки. Избягване на алкохола, спиране на тютюнопушенето. Правилното хранене трябва да се комбинира с подходяща за всяка възраст умерена физическа активност минимум 3 дни по 50 минути или 5 дни по 30 минути.
Хората, които са диагностицирани със заболявания, които повишават риска от мозъчен инсулт, като артериална хипертония, затлъстяване, диабет, дислипидемия, предсърдно мъждене и др. трябва регулярно да посещават личния си лекар и съответния специалист, за да може да получават адекватно и навременно лечение, което да позволи съответното заболяване да бъде добре контролирано. 
- Какво да очакваме след мозъчен инсулт?
- След получаването на инсулт пациентът може да има голям прогрес и да възстанови своята независимост от околните, но при други остават проблеми като: парези на крайниците /невъзможност да се движат или затруднено движение/,
проблеми с мисленето, вниманието, будността, заучаването на нови знания, преценката и паметови нарушения, проблеми с разбирането на речта
проблеми с изразяването на емоции, мравучкане и странни усещания в тялото, проблеми с гълтането и дъвченето, проблеми с контрола на пикочния мехур и червата, депресия.
Правилната профилактика и навременно лечение са в състояние да спестят на пациентите и близките им всички неприятни последствия на мозъчния инсулт.