Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов отново ще бъде проверяван от прокуратурата заради случая, станал известен като "бебето във фризера" от Горна Оряховица и четените от трибуната на парламента записи от специални разузнавателни средства, пише "Сега".

Софийската апелативна прокуратура (САП) е отменила отказа на първоинстанционната Софийска градска прокуратура да образува разследване срещу Цветанов за използване на информация от СРС извън целите на наказателното производство, съобщи в понеделник сайтът "Правен свят". Цветанов рецитира СРС-та от трибуната в парламента на 3 декември 2010 г. , за да покаже, че лекари от Горна Оряховица умишлено са умъртвили новородено. След 2 години и половина разследване прокуратурата във Велико Търново прекрати делото за смъртта на бебето, по което бяха разследвани четирима лекари. А съдбата на разследването, от което бяха извадени СРС-тата, и досега остава неизвестна.

Докато ГЕРБ бяха на власт прокуратурата отказа да разследва Цветанов с аргумента, че той е имал разрешение от обвинител да чете СРС-тата. Казусът бе пак отворен миналото лято, когато Върховната касационна прокуратура възложи на СГП отново да провери случая. На 14 ноември м.г. градските обвинители за втори път отказаха да образуват досъдебно производство срещу Цветанов. Мотивът пак беше, че Цветанов е имал прокурорско разрешение, а записите са четени заради "необходимостта от запознаване на обществеността с част от доказателствата по разследването, имайки предвид нагнетяването на негативни настроения срещу дейността на МВР и прокуратурата". Апелативната прокуратура обаче не е съгласна с тези изводи и приема, че указанията на върховните обвинители не са изпълнени.