Историята с Боинг-а от Малайзия е голяма загадка, още при тръгването не е указан точен час, нещата тръгват от там, липсва основна информация, която би трябвало да е налице. Това каза в студиото на БНТ Ангел Борисов. Той посочи, че никой не е казал например колко гориво е заредил пилота, защото ако е взел повече, това означава, че пилотът е имал наум да прави нещо извън задълженията си по полета.
Бившият главен инспектор на гражданската ни авиация смята, че не е лесно да се прекъсне връзката между летищата и самолета и да се изключи комуникационната система. Най- голямата загадка е защо великите сили, които имат спътници в космоса, не казват нищо по въпроса, каза Борисов.

Русия,  САЩ и Китай имат наблюдение върху този район чрез своите спътници, очевидно е, че липсата на информация може да означава, че нещо се крие, смята Съби Събев.

В случая е възможно отново да е имало придружаващ самолет, за който обаче никой нищо не казва, твърди експертът. Той се позова на факта, че от радари на малоазийската авиация е засекъл неизвестен въздушен обект, който след това се е отклонил от курса на пътническия Боинг.

Ако това е бил военен самолет, той би могъл да свали пътническия самолет с ракета, допълни експертът. Според него през 2007 година в същия район пада Боинг, който се е знаело точно къде е станало крушението, е открит след 10 дни търсене. Затова не е изненада, че досега няма намерени останки.

Самолетът е огромен, той не може да лети ниско, защото горивото му няма да стигне да пресече Индийския океан, твърди Ангел Борисов. Единственото сигурно нещо е, че Боинг-ът е на земята, каза експертът. Според него, шансовете да научим истината са 50:50.