Европейският съюз и Съединените американски щати наложиха санкции на висши руски и украински представители, отговорни за референдума в отцепилия се Крим. Това е най-силното разцепление между Изтока и Запада от Студената война насам.

Официалните резултати от спорния референдум, проведен вчера, показват, че 96,77% от гласоподавателите в предимно рускоговорящия регион пожела управлението на Кремъл. Това ще бъде най-радикалното преначертаване на картата на Европа след декларацията за независимостта на Косово от Сърбия през 2008 г. Кримските депутати официално пожелаха присъединяването към Русия и обещаха разпускането на украинските военни, разположени в полуострова. Крим е под контрола на руските войски и прокремълската милиция от началото на месеца.

Киев и Запада смятат, че гласуването за отцепването е нелегитимно. Реакцията както на Брюксел, така и на Вашингтон, е едновременно бърза и твърда. Външните министри от ЕС наложиха забрана за пътуване и замразяване на авоарите на 13 руски високопоставени представители и 8 украински официални лица от Крим. 28-националният блок не назова имената на санкционираните, но литовският външен министър Линас Линкевичус публикува в Туитър, че "предстоят още мерки на ЕС в идните дни". Санкциите са наложени за "подкопаване на суверенитета на Украйна".

Наказателните мерки на ЕС бяха последвани от Белия дом. Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че налага финансови санкции на 7 топ руски правителствени представители и депутати като репресивна мярка за нахлуване на Кремъл. "Бъдещето на Украйна трябва да се решава от народа на Украйна. Това означава, че суверенитета и териториалната цялост на Украйна трябва да бъдат уважавани, а международните закони трябва да бъдат спазвани", каза Обама.

Сваленият украински президент Виктор Янукович и провъзгласилия се за премиер на Крим Сергей Аксьонов фигурират в списъка на САЩ. Сред руските имена са тези на говорителя на парламента Валентина Матвиленко и на вицепремиера Дмитрий Рогозин, който отговаря за военния и промишления сектор на Русия. Авоарите в САЩ на санкционираните ще бъдат блокирани. Хората от списъка няма да имат право да имат бизнес отношения с американци и ще имат трудности при паричните транзакции с долари. От Белия дом не съобщиха какви ще бъдат санкциите срещу Путин.