Опитите чисто пропагандно нашата страна да бъде поставяна някъде или сред "ястребите", или сред "троянските коне", не се основават на никакви факти и доказателства. Българската позиция за Украйна е ясна, балансирана, умерена и допринася за намирането на конструктивни компромиси в рамките на ЕС. Това заяви пред български журналисти в Брюксел министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

Някои държави от ЕС настояват за по-дълги списъци за санкции, други са на различно мнение. Списъкът, чието оповестяване предстои, е възможният и необходимият компромис. Той лесно може да бъде удължен от Европейския съвет след дни, или със съответните процедури, без да се налага отново да заседават външните министри. Оставаме все още в полето на диалога и дипломацията, надяваме се по-умереният подход да даде положителен резултат, коментира министърът след днешното заседание на Съвета на ЕС по външни работи.

По неговите думи България е изключително внимателна по темата за въвеждането на санкции, които ще имат отрицателен ефект върху Русия и държавите от ЕС. Според него това не е най-доброто решение. Все още има достатъчно възможности това да бъде избегнато, на този етап темата не е обсъждана по същество. Някои държави, сред които е и България, са изключително предпазливи, надяваме се това да бъде избегнато, посочи министърът по повод т.нар. трето равнище на реакция на ЕС заради кризата в Украйна - предприемането на икономически санкции срещу Русия.

Министърът поясни, че днешните решения на Съвета, свързани с утвърждаването на списък с имена на руснаци и жители на Крим, на които ще бъдат наложени имуществени и визови санкции, са вторият етап. Към второто равнище на санкции е подходено заради липсата на мерки за преодоляване на напрежението. Засягат се граждани на Автономна република Крим и на Русия. Този списък може да бъде разширяван или ограничаван, уточни Вигенин.

В отговор на въпрос министърът посочи, че днешният списък, който ще бъде поместен в Официалния вестник на ЕС до края на деня, не съдържа имената на енергийни компании или представители на бизнеса. Това не е целесъобразно и такава хипотеза не е обсъждана. Няма и членове на руското правителство. Така се запазват открити дипломатическите канали. Надявам се руската страна да оцени този сигнал и да се възползва от него, заяви Вигенин.

По неговите думи засега не се обсъжда пристъпването към третото равнище на санкции - икономическите. На този етап няма повод за притеснения, тази хипотеза остава за обсъждане на следващ етап, ако Русия не прояви желание за решаването на проблемите, поясни министърът.

Той отбеляза, че за ЕС референдумът за отделянето на Крим от Украйна и за присъединяването на полуострова към Руската федерация няма правна стойност и е подкрепен и признат от Северна Корея и Сирия, а това е ясен сигнал за отношението на международната общност. Венецианската комисия заявява също, че този референдум е противозаконен и не може да има правни последици, добави министърът.

Вигенин съобщи, че след очакваното подписване от Европейския съвет в края на седмицата на политическата част от споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, след украинските президентски избори през май може да бъде подписана и икономическата част на документа. Така икономическите параметри ще бъдат подписани от пряко избран от украинците президент, в чиято легитимност няма съмнения, поясни министърът.

Той отбеляза, че неговите колеги днес са подкрепили изцяло изпращането на мисия на ОССЕ в Украйна, която да прецени основателността на опасенията за малцинствата. Това е в отговор на пропагандата за нарушени права в източната част на Украйна, уточни Вигенин.