Общо 220 служители на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи (ОД на МВР Габрово)  и Областна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението (ОД на ПБЗН Габрово) се грижат за осигуряване охраната на изборните секции в Габровско, съобщиха за БТА от пресцентъра на ОД на МВР Габрово.
От полицията посочиха, че охраната на изборните помещения през изминалата нощ е преминала спокойно и без инциденти. В 7:00 ч. днес помещенията, определени за секции, са предадени на Секционните избирателни комисии (СИК). Към момента няма данни и сигнали за нарушаване на нормалното протичане на изборния процес в област Габрово. 
Звеното „Български документи за самоличност“ (БДС) ще работи в изборния 2 април с работно време от 08:30 ч. до 19:00 ч. и ще се издават удостоверения за изгубени, откраднати, повредени или унищожени лични карти, както и документи с изтекъл срок, за да могат гражданите да упражнят избирателните си права.
От ОД на МВР Габрово посочват, че гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към действията на МВР, на денонощната телефонна линия 02 90 112 98 и имейл [email protected].
От пресцентъра на полицията припомнят, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.