Изборният ден в Благоевградско започна във всички секции, каза за БТА председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Антоанета Богданова. В самото начало на изборния ден е имало сигнал за проблеми с две от машините. „Машините не са извадили две пълни бюлетини, но работят, засега няма други проблеми“, посочи Богданова. 
На територията на Първи многомандатен избирателен район – Благоевград са разкрити 560 секционни комисии. От тях 17 са подвижни в девет от общо 14-те общини в областта. В Благоевград, Разлог, Гърмен и Кресна са разкрити по една подвижна изборна секция, в Белица, Гоце Делчев и Якоруда са по две, в Симитли са три подвижни секции, а в Сатовча – четири. 
В 447 секции в Благоевградско се гласува с машина и с хартиена бюлетина, толкова е и броят на машините за днешния вот. В 113 секции гласуването е само с хартиена бюлетина. Общият брой на избирателите по избирателни списъци е 315 522, каза още Антоанета Богданова. 
В началото на изборния ден е имало неявили се членове на Секционни избирателни комисии (СИК). В дните преди изборния ден е имало промени в СИК, които продължават и днес, каза още председателят на РИК – Благоевград. 
Данни за избирателната активност в област Благоевград се очакват в 11:30 и в 16:30 часа. Те ще бъдат обявени на пресконференция във фоайето на областната администрация, каза още Антоанета Богданова. 
От Областната дирекция на МВР (ОДМВР) съобщиха, че изборният ден в областта е започнал в спокойна обстановка. Предприети са всички необходими мерки за охрана на обществения ред, пожарна безопасност и осигуряване на спокойното протичане на изборния ден. 
Създадена е организация и звената на Дирекция „Български документи за самоличност“ ще работят в днешния ден от 08:30 до 19:00 часа, съобщиха още от ОДМВР - Благоевград. Те ще издават удостоверения (за изгубени /откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед упражняваните права на гражданите. 
От полицията припомнят, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се ползването на телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане начина на гласуване. Служителите на Министерство на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответното решение на избирателната комисия, съобщава още от ОДМВР – Благоевград.