Нормално започна изборният ден в Кюстендилска област, каза за БТА председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Кюстендил Венцеслав Механджийски. На места, традиционно, се е наложило смяна на членове на секционните комисия, заради неявяване на титулярите, но проблемът е отстранен навреме, посочиха още от РИК.
Седемдесет и шест са мъжете кандидати за народни представители в региона, жените са 35. Най-старият регистриран кандидат е мъж, на 78 години, най-млада сред кандидатите е 22-годишна жена.
Броят на избирателите в област Кюстендил по предварителните избирателни списъци в областта е 127 968. По данни на областната администрация, броят на имащите право на глас е намалял с около 700 души в сравнение с предишните избори - на 2 октомври 2022 г.
На територията на областта са разкрити 286 секции, като в 266 от тях има видеонаблюдение. В 170 секции избирателите ще имат възможност да гласуват и с хартиена бюлетина, и с електронно устройство. В 110 секции ще се гласува само с хартиени бюлетини. Разкрити са шест подвижни секционни комисии в общините Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Рила и Невестино.
Над 12 хиляди са избирателите с двойно гражданство в избирателните списъци в областта -  жители на Република Северна Македония и малко от Сърбия, които имат постоянен адрес в района. Хората с двойно гражданство обаче обикновено не участват в изборите., информират от РИК.