Изборният ден в област Русе започна нормално, като до 8:00 часа не са постъпвали сигнали за нарушения или неотворени секции, чийто общ брой е 336, съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Русе Милена Хинкова.По думите ѝ досега в РИК е получена информация, че в пет секции в област Русе - в общините Борово и Иваново, не са сработили машините. Изпратени са техници. Проблемът при две от устройствата вече е отстранен. Хинкова обясни, че това не пречи на гласуването, тъй като има и хартиени бюлетини.
Тя каза още, че в няколко секции в региона не са се явили членове, но това не е попречило на началото на изборния ден. Организирана е тяхната замяна.
В 290 секции в региона, където избирателите са над 300, ще може да се гласува с хартиена бюлетина или с машина. В останалите 46 вотът ще може да бъде упражнен само с хартиена бюлетина. Дванайсет от секциите са разкрити допълнителнo. Шест от тях се намират в домове за възрастни хора, в следствения арест, в болници, в Центъра за психично здраве. Останалите шест секции са мобилни - за хора с физически увреждания.
Избирателите с право на глас в областта по предварителни данни са 202 236. За община Русе броят им е 142 928. За първи път в крайдунавския град ще могат да гласуват 764 младежи, навършили пълнолетие, а двама са столетниците.
В Русенско общо 189 кандидат-депутати, издигнати от 21 партии и коалиции, се борят за седем места в 49- то Народно събрание.Три социологически агенции следят изборния резултат в Русе по метода "екзитпол".
От полицията информираха, че около 400 служители на МВР бдят за сигурността, обществения ред и спокойствието на гражданите в региона в изборния ден.