Спокойно е започнал изборният ден в Седми габровски многомандатен район. Отворени са 228 секции в общините Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново, съобщи за БТА Мария Недева, председател на Районната избирателна комисия (РИК).
В една избирателна секция е възникнал проблем с електрическото захранване, който предстои да бъде отстранен, а в една изборна секция от деветима членове на комисията, не се е явил един, посочват от РИК – Габрово.
В Седми избирателен район Габровски в списъците фигурират 102 357 избиратели, право на глас в областният център – Габрово имат  54 394 души, уточниха от Община Габрово. Общо 220 служители на Областната дирекция (ОД) на МВР и Пожарна безопасност и защита на населението се грижат за сигурността на изборните секции, казаха за БТА от пресцентъра на ОД на МВР Габрово. 
В област Габрово има разкрити общо 228 секционни избирателни комисии (СИК), от които 217 постоянни и три подвижни. Още 11 подвижни секции ще бъдат образувани в лечебни заведения и институции за социални услуги. В 156 секции в областта ще може да се гласува и с машина, и с хартиена бюлетина, а в 64 секции гласуването ще се осъществява само с хартиена бюлетина. Общият брой на членовете на СИК в областта е 1796.
В Седми габровски избирателен район са регистрирани 101 кандидати за народни представители от 21 партии и коалиции, за четирите парламентарни мандата в предсрочните избори за Народно събрание. В изборите на 2 октомври 2022 г. кандидатите бяха 130 от 28 партии и коалиции. 
Пресцентърът на ОД на МВР в Габрово съобщава, че звеното „Български документи за самоличност“ ще работи от 8:30 ч. до 19:00 ч. и ще издават удостоверения за изгубени, откраднати,  повредени или унищожени лични карти, както и документи с изтекъл срок, за да могат гражданите да упражнят избирателните си права.
За пръв през 2023 година е предвидено видеозаснемане при преброяването на гласовете. То ще се извърши в 217-те постоянни секционни избирателни комисии. Кадрите ще се излъчват в реално време, а при липсва на интернет покритие в СИК, записите ще бъдат публикувани след преброяването.